ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Σώθηκε στο παρά πέντε από κατάρρευση η κυβέρνηση

Νορβηγία: Σώθηκε στο παρά πέντε από κατάρρευση η κυβέρνηση
norwaynews

Την τελευταία στιγμή διασώθηκε η δεξιά κυβέρνηση στη Νορβηγία, που κινδύνευε να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας λόγω των διαφωνιών για τον προϋπολογισμό του 2017.

Τα τοπικά μέσα, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, μετέδωσαν πως η κρίση έληξε, αφού επιτεύχθηκε συμφωνία κυριολεκτικά στο παρά πέντε, έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση των πολιτικών.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού 'Ερνα Σόλμπεργκ, η οποία αποτελεί μειοψηφία στο κοινοβούλιο, είχε προθεσμία έως τις 5 Δεκεμβρίου για να καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της, τους κεντρώους, τους χριστιανοδημοκράτες και/ή τους φιλελεύθερους, προκειμένου να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία έτοιμη να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό της του 2017. Αν δεν κατέληγε σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει δύσκολα. Το Φιλελεύθερο Κόμμα και οι Χριστιανοδημοκράτες έκριναν απαράδεκτες τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη φορολογία και ανεπαρκή την πολιτική της για το περιβάλλον. Ύστερα από εβδομάδες σκληρών διαβουλεύσεων, τελικά τα δύο κόμματα θα στηρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής των διαπραγματευτών Χανς 'Ολαφ Σίβερσεν του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, η συναίνεση επιτεύχθηκε μετά την πρόσθεση έξι δισεκατομμυρίων κορωνών (670 εκατομμυρίων ευρώ) για μέτρα για το κλίμα και το περιβάλλον, την πολιτική για την οικογένεια, την εκπαίδευση και την έρευνα, και τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν θα παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες για τα μέτρα αυτά σε συνέντευξη Τύπου στο 'Οσλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ