ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Αυστρία: Τα exit poll δείχνουν νικητή τον Βαν ντερ Μπέλεν

Εκλογές Αυστρία: Τα exit poll δείχνουν νικητή τον Βαν ντερ Μπέλεν
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Η Αυστρία γύρισε την πλάτη της στην ακροδεξιά, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που δείχνουν ότι ο υποψήφιος των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κερδίζει τις Προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 62,1% έναντι του ακροδεξιού υποψηφίου Νόμπερτ Χόφερ που συγκέντρωσε το 37,9%, με καταμετρημένο το 70% των ψήφων.

Σημειώνεται ότι το πρώτο αποτέλεσμα, που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει το πρωί της Δευτέρας και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Μετά την ανακοίνωση των exit poll ο διευθυντής της εκστρατείας του Χόφερ παραδέχθηκε την ήττα του ακροδεξιού υποψηφίου από τον Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο ίδιος ο Χόφερ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook συνεχάρη των συνυποψήφιό του για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και εμφανίστηκε λυπημένος από το αποτέλεσμα.

Αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστώ για τη στήριξη. Είμαι λυπημένος που δεν πέτυχε. Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για τη επιτυχία του και παρακαλώ όλους τους Αυστριακούς να συνεργαστούν και να δουλέψουν όλοι μαζί. Είμαστε όλοι Αυστριακοί ασχέτως από το τι ψηφίσαμε. Ζήτω η πατρίδα μας η Αυστρία, έγραψε.

Από την πλευρά του ο δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων, Χέρμπερτ Κικλ, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση: «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή».

Ανακούφιση σε Αυστρία - Ευρώπη για το αποτέλεσμα

Έπειτα από έναν προεκλογικό αγώνα σχεδόν δώδεκα μηνών, τον μακρύτερο σε διάρκεια στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία, τον οποίο η Ακροδεξιά προσπάθησε να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα, και έπειτα από τρεις προσφυγές στις κάλπες μέσα σε ένα οκτάμηνο, ανακούφιση επικρατεί, όχι μόνον στην Αυστρία, αλλά -κυρίως- και στην Ευρώπη, μετά τη σαφέστατη νίκη, με διαφορά 6,6 μονάδων, του 72χρονου υποστηριζόμενου από τους Πράσινους, πρώην αρχηγού τους, καθηγητή πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ενώ κατά τον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε επικρατήσει οριακά με ποσοστό 50,3% έναντι του 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ, και αυτό μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων την επόμενη ημέρα, τώρα χρειάστηκε μόνο μισή ώρα μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) για να καταγραφεί σαφώς η εκλογική νίκη του και ο ακροδεξιός αντίπαλός του να παραδεχθεί την ήττα του.

Το σημαντικότερο κίνητρο για τους ψηφοφόρους του Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε, σύμφωνα με τις πρώτες εκλογικές αναλύσεις, η αποτροπή μίας ακροδεξιάς στροφής στη χώρα, ενώ για τους ψηφοφόρους του Νόρμπερτ Χόφερ ήταν «η κρίση του ασύλου- η μετανάστευση».

Ο επαναληπτικός γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών, οκτώ μήνες μετά από τον πρώτο γύρο τους με έξι τότε υποψήφιους στις 24 Απριλίου, κατέστη αναγκαίος έπειτα από την έντονα αμφιλεγόμενη απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου την 1 Ιουλίου, με την οποία αυτό, αποδεχόμενο προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων, ακύρωσε στο σύνολό του τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 22ας Μαΐου, ορίζοντας επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Στις πρώτες δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τόνισε ως λόγους της εκλογικής νίκης του το «πολύ ευρύ κίνημα για αλληλεγγύη, ελευθερία και ισότητα, αξίες που συνυπογράφει η πλειοψηφία των Αυστριακών».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, εκφράζοντας τη χαρά του και συγχαίροντας τον Βαν ντερ Μπέλεν για τη νίκη του, δήλωσε πεπεισμένος πως η Αυστρία απέκτησε έναν Πρόεδρο ο οποίος θα την εκπροσωπεί με εξαιρετικό τρόπο στο εξωτερικό.

Τον νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρο συνεχάρη για τη νίκη του και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητά του, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Ράινχολντ Λοπάτκα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Νόρμπερτ Χόφερ, μαζί με σειρά κορυφαίων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος τα οποία προωθούν μία μελλοντική συνεργασία του με το Κόμμα των Ελευθέρων.

«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Αυστρία, για την οποία είναι μία καλή και σαφής ετυμηγορία», τόνισε στις δηλώσεις της η αρχηγός του κόμματος των Πράσινων, Εύα Γκλαβίσνιγκ, της οποίας ο Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε προκάτοχος επί ένδεκα χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένη ότι ο νέος Πρόεδρος θα πετύχει να δημιουργήσει γέφυρες και να θεραπεύσει τις πληγές από τον προεκλογικό αγώνα.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας στη μεταπολεμική ιστορία της, ο οποίος δεν προέρχεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούν τη χώρα μετά το 1945, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού Προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος στη βάση του αυστριακού Συντάγματος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες, δεν μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές.

Κανονικά η ορκωμοσία του νέου ομοσπονδιακού Προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου που ολοκληρώθηκε η δεύτερη θητεία του Χάιντς Φίσερ, αναβλήθηκε όμως και το αξίωμα παραμένει για πάνω από έξι μήνες κενό, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ακύρωσης -ελέω Ακροδεξιάς- του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Καθήκοντα Προέδρου ασκούν στο διάστημα αυτό συλλογικά, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροί της, ένας εκ των οποίων είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος εξακολουθεί κατά παράδοξο τρόπο, να διατηρεί το αξίωμά του, παρά την υποψηφιότητά του από τις αρχές της χρονιάς στις προεδρικές εκλογές.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ