ΚΟΣΜΟΣ

Παντελής Βαλασόπουλος: Αντιδράσεις για το Ιταλικό «Όχι» από το Βερολίνο

Παντελής Βαλασόπουλος: Αντιδράσεις για το Ιταλικό «Όχι» από το Βερολίνο

Ανησυχία μεν, χαμηλοί τόνοι δε, από το Βερολίνο. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από Στάινμαγιερ, Γκάμπριελ και Σόιμπλε. Στάση αναμονής για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ιταλίας και το ενδεχόμενο εκλογών από τον Γερμανικό τύπο. Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα που μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του CNN Greece Παντελής Βαλασόπουλος. 

Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ

«Δεν είναι θετικό το μήνυμα που εκπέμπεται σε μια δύσκολή εποχή για την ΕΕ», ήταν το μήνυμα που έστειλε το πρωί, από την Αθήνα, ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ.«Ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο, ωστόσο δεν το ψήφισαν οι Ιταλοί» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

«Πικρό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας πως ένα πολιτικό αδιέξοδο θα ωφελούσε τα λαϊκιστικά κόμματα.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι πικρό για τον Ματέο Ρέντσι και πικρό για την Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν βλέπει κίνδυνο για το ευρώ από το αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος.

Με τον ίδιο τρόπο υποδέχτηκαν ατο αποτέλεσμα και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Τηρούν ωστόσο στάση αναμονής για να δουν τι θα γίνει στο εσωτερικό της Ιταλίας. Θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα πάνε σε εκλογές; Αν οι Ιταλοί πάνε σε εκλογές τότε η ανησυχία θα είναι έντονη, για την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη της Ευρώπη.

Τέλος, με ανακούφιση υποδέχθηκε το Βερολίνο τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστρία. «Έφυγε ένα μεγάλο βάρος από ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ