ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Ιταλία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ρέντσι

Δημοψήφισμα Ιταλία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ρέντσι
Wikimedia Commons/The White House

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Ματέο Ρέντσι με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα παραμείνει ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ακόμα στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε κοινούς σκοπούς σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια προσφυγική κρίση, η παγκόσμια ασφάλεια και η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτηση του, έπειτα από την μεγάλη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση.

Πρόκειται να παραμείνει στον πρωθυπουργικό του θώκο, όπως του ζήτησε ο Σέρτζο Ματαρέλα, έως ότου εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η έγκριση από την Γερουσία αναμένεται να γίνει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Από την επομένη μάλιστα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πιθανό να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Όλοι οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο επικρατέστερος διάδοχος του Ματέο Ρέντσι παραμένει ο υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος διατηρεί και σημαντικές επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ