ΚΟΣΜΟΣ

Λήστεψαν τον «αρχιεκτελεστή» του Πάμπλο Εσκομπάρ

Λήστεψαν τον «αρχιεκτελεστή» του Πάμπλο Εσκομπάρ

Ο Jhon Jairo Velasquez, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ποπάι», είπε ότι δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον ανάγκασαν να σταματήσει το αυτοκίνητό του στην άκρη του δρόμου και υπό την απειλή όπλου του άρπαξαν τα πανάκριβα γυαλιά ηλίου του, δύο χρυσά μπρασελέ κι το κινητό του τηλέφωνο.

Αφού εξέτισε ποινή 22 ετών κάθειρξης για περισσότερους από 300 φόνους αποφυλακίστηκε το 2014. Υπήρξε ο επικεφαλής του δικτύου εκτελεστών του καρτέλ ναρκωτικών του Μεντεγίν.

Ο Velasquez είχε καταδικαστεί, μεταξύ άλλων για τη δολοφονία του υποψηφίου προέδρου της Κολομβίας, Luis Carlos Galán, το 1989. Παρά τη βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκε κατάφερε να επιτύχει ελάφρυνση της ποινής του καταθέτοντας εναντίον του Alberto Santofimio, του αντιπάλου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 1990, ο οποίος και είχε διατάξει τη δολοφονία του Galán.

Ο αρχιεκτελεστής του Εσκομπάρ λέει ότι είναι η δεύτερη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο ληστών, αλλά στην αστυνομία λένε ότι δεν κατήγγειλε τα περιστατικά. Υποστηρίζει ότι κάτι ανάλογο του συνέβη πριν από λίγους μήνες, αλλά τότε είχε καταφέρει με το αυτοκίνητό του να ρίξει απ' τη μοτοσικλέτα έναν απ' τους επίδοξους ληστές.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν πρόβαλε αντίσταση επειδή ο δικηγόρος του τον είχε συμβουλέψει να μην παραβιάσει καθ' οιονδήποτε τρόπο το νόμο.

Ο «Ποπάι» κατηγόρησε τον δήμαρχο του Μεντεγίν, Federico Gutierrez, για την έλλειψη ασφάλειας στη συμπρωτεύουσα.


«Ο δήμαρχος είναι ηλίθιος, η πόλη βρίσκεται στα χέρια αυτών των μοτοσικλετιστών», είπε.

Απαντώντας του μ' ένα tweet ο δήμαρχος έγραψε: «είναι ανησυχητικό κάποιος που προξένησε τόσο πόνο να μου παραδίδει τώρα μαθήματα περί ηθικής. Εμείς πολεμούμε την ανομία που εκείνος βοήθησε να γιγαντωθεί.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ