ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και Ακιντζί υποψήφιοι για το βραβείο «Politico 28»

Ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και Ακιντζί υποψήφιοι για το βραβείο «Politico 28»
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ανδρέας Γεωργίου, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, συγκαταλέγεται στη λίστα με τους υποψήφιους για το βραβείο προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ε.Ε. που θα απονείμει για το 2017 το ειδησεογραφικό δίκτυο Politico στις Βρυξέλλες.

Το Politico αναφέρεται στην πορεία του Ανδρέα Γεωργίου στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα, στην ανάληψη των καθηκόντων του το 2010, όταν ήρθε στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον, όπου εργαζόταν στο ΔΝΤ, αλλά και τις κατηγορίες για διόγκωση του ελλείμματος και παράβαση καθήκοντος, για τις οποίες τελικά αθωώθηκε και που τον έφεραν τότε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Το Politico, γράφει πως αν και σήμερα ζει στο Μέριλαντ, «ο κ. Γεωργίου επανήλθε στο προσκήνιο τον Αύγουστο λόγω της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την ουσία της υπόθεσης με το έλλειμμα».
Το Politico αναφέρεται και στα αγαπημένα ομηρικά έπη του κ. Γεωργίου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και φιλοξενεί μια δήλωση του ιδίου για τη δικαστική του περιπέτεια.

Η λίστα του Politico καταρτίστηκε αρχικά με βάση τις «ψήφους» των αναγνωστών. Η τελική λίστα διαμορφώθηκε από τους συντάκτες και η κατάταξη έγινε με βάση τον βαθμό επιρροής των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων. Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας το να κατέχει κανείς ένα ανώτερο δημόσιο αξίωμα σε κάποια χώρα της Ε.Ε. δεν επαρκεί για να συμπεριληφθεί στη λίστα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Άνγκελα Μέρκελ, και φέτος, όπως και το 2015 βρίσκεται εκτός αυτής.

Στη λίστα με τους 28 πολιτικούς, 17 άντρες και 11 γυναίκες, που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ε.Ε. βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Σαντίκ Καν, ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Τζορτζ Σόρος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, η Αντα Κολάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ