ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Κορέα: Ένα βήμα πριν από την καθαίρεση η Πρόεδρος

Ν. Κορέα: Ένα βήμα πριν από την καθαίρεση η Πρόεδρος
REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Ανοίγει ο δρόμος για την αποπομπή της προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χε, η οποία τους τελευταίους μήνες πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλο κατάχρησης εξουσίας, καθώς το Κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου που κατατέθηκε για την καθαίρεσή της.

Η απόφαση για τη στέρηση των εξουσιών στην Παρκ, εγκρίθηκε με τις ψήφους 234 βουλευτών, ενώ μόλις 56 καταψήφισαν την πρόταση.

Πλέον η τύχη της προέδρου της Νότιας Κορέας βρίσκεται στα χέρια του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, που είναι αρμόδιο να αποφασίσει αν θα επικυρώσει την απόφαση του Κοινοβουλίου και θα παύσει την Παρκ από τα καθήκοντά της, ή αν θα την απορρίψει και θα αποκαταστήσει την Παρκ στην προεδρία της χώρας.

Μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο για το τι μέλλει γενέσθαι με την Παρκ, καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της χώρας. Πάντως, σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει κάνει δεκτή την πρόταση για αποπομπή, τότε η Παρκ θα είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της Νότιας Κορέας που παύεται από τα καθήκοντά της.

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές ότι παιδική φίλη της Παρκ είχε πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα, ενώ κατηγορήθηκε και για την άσκηση επιρροής στην κυβερνητική πολιτική της χώρας, παρόλο που δεν κατείχε επίσημο αξίωμα.

Οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες είχαν σαν αποτέλεσμα να συλληφθεί η φίλη της Προέδρου της χώρας, ενώ σε ότι αφορά την ίδια την Παρκ, αν και οι εισαγγελικές αρχές προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί της, οι συνήγοροί της απέρριψαν το αίτημα.

Η εμπλοκή της στο σκάνδαλο είχε σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς της, ενώ οι Νοτιοκορεάτες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας της να παραιτηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ