ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Η ΕΕ ενισχύει τα ελληνικά σύνορα υπό τον φόβο ακύρωσης της συμφωνίας με την Τουρκία

Spiegel: Η ΕΕ ενισχύει τα ελληνικά σύνορα υπό τον φόβο ακύρωσης της συμφωνίας με την Τουρκία

Για ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ετοιμάζεται η Ευρώπη, καθώς η πολιτική που ασκεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «γονατίζει» την τουρκική οικονομία.

Υπό αυτόν τον φόβο, η Frontex, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της στα σύνορα της Ελλάδας με ΠΓΔΜ και Αλβανία.

«Η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό» σημειώνει χαρακτηριστικά το Spiegel, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Διασφάλιση συνόρων προς ΠΓΔΜ και Αλβανία

Το γερμανικό περιοδικό ισχυρίζεται ότι έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές: Η πρώτη με την επωνυμία "Operation Focal Point 2017" επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια. Η δεύτερη με επωνυμία "Flexible Operational Activities 2017” προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους. Επίσημα η Frontex δεν θέλησε πάντως να επιβεβαιώσει την αποστολή. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Frontex ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν απλά μετανάστες.

«Εκτός από το σενάριο της ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας εξετάζεται και εκείνο του "περιορισμού" των συνοριακών ελέγχων από την τουρκική πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η είδηση για πιο χαλαρούς ελέγχους θα μεταδίδονταν γρήγορα. Αν κατά συνέπεια αυξάνονταν οι ροές η ΕΕ θα δυσκολεύονταν πολύ να αποδείξει ποιος φέρει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ