ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Τζεντιλόνι η ψήφος εμπιστοσύνης

Ιταλία: Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Τζεντιλόνι η ψήφος εμπιστοσύνης
REUTERS/Alessandro Bianchi

Η διαδικασία για την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, τα μέλη της οποίας ορκίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ, αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στη Γερουσία.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, με επικεφαλής τον Πάολο Τζεντιλόνι, έχει πολλές ομοιότητες με αυτό του Ματέο Ρέντσι, με τον Κάρλο Καλέντα να παραμένει στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, τη Μαριάνα Μαντία στην Δημόσια Διοίκηση, τον Αντρέα Ορλάντο να διατηρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Μαρία Έλενα Μπόσκι, πρώην υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, μετά την απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης αναλαμβάνει υφυπουργός προεδρίας, ενώ όσον αφορά στις θέσεις κλειδιά το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντζελίνο Αλφάνο (γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, πρώην επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών), ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετείται ο κεντροαριστερός Μάρκο Μινίτι και υπουργός οικονομικών παραμένει ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

2016 12 12T210421Z 1091450907 RC118AE30FE0 RTRMADP 3 ITALY POLITICS

Πηγή: REUTERS/Remo Casilli

«Θα συνεχισθεί το έργο της κυβέρνησης Ρέντσι και θα διευκολυνθεί ο διάλογος των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για τον νέο εκλογικό νόμο. Δεν αγνοούμε τις κοινωνικές δυσκολίες, ιδίως για την μέση αστική τάξη και για τον Νότο της χώρας, όπου η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, τη Δευτέρα, λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

«Στην Ευρώπη η Ιταλία δίνει μάχη για μια κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό και για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Θα καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες για αυτά τα δυο θέματα», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος, πάντως, «γνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες, ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα».

Μένει να διαπιστωθεί αν η ομάδα των δεκαοκτώ γερουσιαστών που στο παρελθόν ανήκαν στα κόμματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι θα αρνηθούν όντως, όπως δήλωσαν νωρίτερα, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία της κυβέρνησης Τζεντιλόνι στην γερουσία θα ήταν οριακή, ίσως και μιας μόνον ψήφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ