ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Για προσωπική εμπλοκή του Πούτιν στις εκλογές μιλούν αξιωματούχοι

ΗΠΑ: Για προσωπική εμπλοκή του Πούτιν στις εκλογές μιλούν αξιωματούχοι
REUTERS / SPUTNIK

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενεπλάκη προσωπικά στις κυβερνοπειρατείες που σημειώθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, υποκινούμενος από ένα αίσθημα εκδίκησης κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το αμερικανικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο αξιωματούχους, o ρώσος πρόεδρος φέρεται να έδωσε ο ίδιος οδηγίες για πώς οι συμπατριώτες του θα διεισδύσουν και θα εκμεταλλευτούν τα mail των Δημοκρατικών μετά τις κυβερνοεπιθέσεις.

Σε μυστική της έκθεση, που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Washington Post, η CIA, ανέφερε ότι η Ρωσία επενέβη μέσω των κυβερνοεπιθέσεων αυτών στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, με στόχο να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί και όχι για να παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το NBC, ο Πούτιν δεν συγχώρησε ποτέ την Κλίντον, η οποία όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια των εκλογών στη Ρωσία το 2011. Μάλιστα, όπως γράφει το ΑΠΕ, την είχε κατηγορήσει ότι ενθάρρυνε τους διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών τόνισαν στο αμερικανικό δίκτυο ότι αρχικά ο Τραμπ επενέβη για να εκδικηθεί την Κλίντον και στη συνέχεια θέλησε να δείξει στη διεθνή κοινότητα τις αδυναμίες της αμερικανικής πολιτικής και «να διχάσει κρίσιμους συμμάχους των ΗΠΑ δίνοντας τους την εντύπωση ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται ότι οι ΗΠΑ θα είναι ένας αξιόπιστος παγκόσμιος ηγέτης».

Στο μεταξύ, η Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε χθες ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης από τους Ρώσους, αντιβαίνοντας στη θέση Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο τις αμερικανικές εκλογές.

Μια εταιρεία που παρήχε υπηρεσίες διαδικτύου στην Γκράχαμ «έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης. Το FBI μας ενημέρωσε τον Αύγουστο ότι δεχθήκαμε κυβερνοπειρατεία τον Ιούνιο», δήλωσε η γερουσιαστής στο CNN.

«Πιστεύω πραγματικά ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος. Πιστεύω ότι πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση εναντίον του mail του Ποντέστα. Πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση εναντίον των προεκλογικών μου λογαριασμών. Πιστεύω ότι όλες οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν έβλαψαν την Κλίντον και όχι τον Τραμπ. Δεν πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα των εκλογών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ