ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Αφγανού: Οργή στη Γερμανία για τις ελληνικές αρχές

Υπόθεση Αφγανού: Οργή στη Γερμανία για τις ελληνικές αρχές
REUTERS

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι ο Αφγανός που κατηγορείται για την άγρια δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ πριν από λίγες εβδομάδες, είναι το ίδιο πρόσωπο που επιτέθηκε εναντίον μιας 20χρονης φοιτήτριας στην Κέρκυρα το 2013, ρίχνοντάς την από βράχο ύψους οκτώ μέτρων.

«Χθες το βράδυ ταυτοποιήθηκε ο δράστης ξεκάθαρα από τις ελληνικές αρχές στη βάση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που είχαν σταλεί από τη Γερμανία», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, κάνοντας την ίδια ώρα λόγο για μια «πολύ δυσάρεστη εξέλιξη» και για σοβαρές παραλείψεις των ελληνικών αρχών.

Γιατί δεν εξεδόθη διεθνές ένταλμα;

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία του για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι ελληνικές αρχές και κυρίως για το ότι δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψής του, όταν δεν δηλώθηκε στο αστυνομικό τμήμα, ως όφειλε, μετά την αποφυλάκισή του. Εάν το είχαν πράξει, τότε ο δράστης θα είχε υποπέσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αντίληψη των γερμανικών αρχών ασφαλείας σε έναν έλεγχο ρουτίνας, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα συζητηθούν τώρα με την ελληνική πλευρά, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA, μετά την αποφυλάκισή του και όταν δεν παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπως προέβλεπαν οι περιοριστικοί όροι, ο νεαρός Αφγανός είχε καταχωρηθεί ως ύποπτος στο εσωτερικό της χώρας, όχι όμως και ως καταζητούμενος στο εξωτερικό.

Ούτε η Ιντερπόλ ούτε και το Σύστημα Πληροφόρησης Σένγκεν (SIS) είχαν ειδοποιηθεί, παρότι ο ίδιος και παρά τους περιοριστικούς όρους εγκατέλειψε την Ελλάδα λίγο μετά την αποφυλάκισή του τον Οκτώβριο του 2015, ανέφερε σε ρεπορτάζ της και η Bild, επικαλούμενη το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

PicMonkey Collage

Δριμεία κριτική στις ελληνικές αρχές

Για «παταγώδη αποτυχία» των ελληνικών αρχών έκανε λόγο και η Ένωση των Γερμανών Υπαλλήλων Δίωξης του Εγκλήματος BKD. Δεδομένου ότι τα στοιχεία του καταζητούμενου δεν ήταν καταχωρημένα στο SIS, δεν ταυτοποιήθηκε ως καταζητούμενος δράστης όταν τον Νοέμβριο του 2015 αιτήθηκε άσυλο στην αστυνομική διεύθυνση του Φράιμπουργκ, αναφέρει η BKD. «Εάν οι Έλληνες είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, τότε θα είχε υποπέσει στην αντίληψή μας», είπε προς τη σημερινή Bild ο επικεφαλής του BDK Αντρέ Σουλτς.

Τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το ζήτημα οι ελληνικές αρχές επέκρινε και ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας Μπούρκχαρντ Λίσκα. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά «θα τεθεί το ερώτημα γιατί ένας καταδικασμένος και βίαιος δράστης αποφυλακίστηκε τόσο γρήγορα και μπόρεσε μάλιστα να εγκαταλείψει και τη χώρα», δήλωσε στη Rheinische Post.

Διαβάστε ακόμα:

Αναμένεται ταυτοποίηση του δολοφόνου με τον δράστη στην Κέρκυρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ