ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Αναβάλλονται οι επιχειρήσεις μεταφοράς αμάχων

Χαλέπι: Αναβάλλονται οι επιχειρήσεις μεταφοράς αμάχων
REUTERS/ AMMAR ABDULLAH

Αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας, η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στο Χαλέπι και στα δύο σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια της επαρχίας Ιντλέμπ.

«Η επιχείρηση αναβλήθηκε εξαιτίας της έλλειψης εγγυήσεων για την ασφάλεια όσων μεταφερθούν από τα χωριά Φούα και Κεφράγια», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία διακόπηκε μετά την επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείων που είχαν σταλεί για να συμμετάσχουν στην εκκένωση.

2016 12 18T142909Z 366177215 RC1F1BDC1700 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA IDLIB copy

ΠΗΓΗ: REUTERS/ AMMAR ABDULLAH

Περίπου είκοσι λεωφορεία, τα οποία ετοιμάζονταν να εισέλθουν στα δύο σιιτικά χωριά που πολιορκούνται από τις δυνάμεις των ανταρτών, δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν από ενόπλους. Ένας από τους οδηγούς έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές και τους προστάτες τους, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από τον τελευταίο θύλακα του Χαλεπίου θα επαναλαμβάνονταν ταυτόχρονα με ανάλογη επιχείρηση στα χωριά Φούα και Κεφράγια.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα λεωφορεία δεν θα ξεκινήσουν από το Χαλέπι πριν από την έξοδο των κατοίκων των δύο σιιτικών χωριών.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, περίπου 40.000 άμαχοι και 1.500 έως 5.000 αντάρτες παραμένουν στον τελευταίο θύλακα της πόλης του Χαλεπίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ