ΚΟΣΜΟΣ

Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων «επικυρώνει» την εκλογή Τραμπ

Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων «επικυρώνει» την εκλογή Τραμπ
Οι εκλέκτορες της Βόρειας Καρολίνας συναντήθηκαν και την Κυριακή για μια "πρόβα" της κρίσιμης σημερινής διαδικασίας. REUTERS/Jonathan Drake

Τα 538 μέλη του Κολεγίου των Εκλεκτόρων συνεδριάζουν τη Δευτέρα και ψηφίζουν, προκειμένου να επισημοποιήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, που ανέδειξαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος- εκτός απρόοπτων διαρροών- θα ανακηρυχθεί και επίσημα ως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρώσει μια εκλογική διαδικασία που ήταν γεμάτη ένταση, δολοπλοκίες, θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και εκστρατείες ώστε να πεισθούν οι Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες να καταψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Βέβαια η αυλαία θα πέσει στις 6 Ιανουαρίου, όταν και θα γίνει η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων από το Κογκρέσο.

Οι εκλέκτορες, που απαρτίζουν το σώμα του Κολεγίου, έχουν επιλεγεί από το κόμμα του υποψηφίου που επικράτησε σε κάθε μία από τις 50 Πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια και τη Δευτέρα θα ρίξουν την ψήφο τους για την ανάδειξη του 45ου αμερικανού προέδρου.

2016 11 22T155109Z 1 MTZGRQECBM1W1I29 RTRFIPP 0 USA ELECTION

Πηγή: Reuters/φωτογραφία αρχείου

Η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να ήταν η νικήτρια σε ότι αφορά τις ψήφους των Αμερικανών, καθώς εξασφάλισε 3 εκατομμύρια περισσότερες από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, όμως το αμερικανικό εκλογικό σύστημα ανέδειξε νικητή της διαδικασίας τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ χωρίς να έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του αμερικανικού λαού, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τον Τζορτζ Μπους και μάλιστα με πολύ πιο οριακή πλειοψηφία εκλεκτόρων.

Σήμερα, στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει 306 εκλέκτορες, έναντι 232 της δημοκρατικής αντιπάλου του και χρειάζεται τις ψήφους μόλις 270 εξ αυτών για να γίνει επίσημα ένοικος του Λευκού Οίκου. Κι αυτό, την ώρα που Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες αποκαλύπτουν πως δέχονται πιέσεις για να μην στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ στην σημερινή ψηφοφορία, με κάποιους εξ αυτών να εμφανίζονται διστακτικοί στο να ψηφίσουν τον εκλεκτό του κόμματός τους.

Για την ώρα, μόνον ένας έχει δηλώσει δημόσια ότι θα καταψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ένας ακόμη εκλέκτορας δήλωσε πως θα υποβάλει την παραίτησή του καθώς η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να πάει κόντρα στις βουλές του κόμματός του.

Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται στη σκιά μιας νέας θεωρίας συνωμοσίας, αυτής που κάνει λόγο για παρέμβαση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην εκλογική διαδικασία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αφορμή στάθηκε η υποκλοπή χιλιάδων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks στις 22 Ιουλίου και στις 6 Νοεμβρίου και έφερναν στο φως τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να επηρεάζουν είτε τα μέσα ενημέρωσης είτε χορηγούς, υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ