ΚΟΣΜΟΣ

Ρ. Ντουτέρτε: Θέλω να εκτελώ 5-6 εγκληματίες κάθε μέρα

Ρ. Ντουτέρτε: Θέλω να εκτελώ 5-6 εγκληματίες κάθε μέρα
REUTERS/EZRA ACAYAN

Να επαναφέρει τη θανατική ποινή και να εκτελεί «πέντε με έξι» εγκληματίες την ημέρα σχεδιάζει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

«Ίσχυε και στο παρελθόν η θανατική ποινή, αλλά δεν γινόταν τίποτε. Δώστε τη σε εμένα και θα την εφαρμόζω καθημερινά σε πέντε με έξι εγκληματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντουτέρτε, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Φιλιππινέζοι καθολικοί ιερείς και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων εξέφρασαν την οργή τους στο εν λόγω σχέδιο του προέδρου.

«Οι Φιλιππίνες θα θεωρούνται μια χώρα βαρβάρων. Θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα της θανατικής ποινής», κατήγγειλε ο πατέρας Ζερόμ Σεσιλάνο της Ένωσης Καθολικών Ιερέων των Φιλιππίνων, ο οποίος υπογράμμισε ότι η εκκλησία «αντιτίθεται πλήρως» στα σχέδια του προέδρου.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2006 στη χώρα, έπειτα από έντονες πιέσεις της καθολικής εκκλησίας, δόγμα στο οποίο ανήκει το περισσότερο από το 80% των Φιλιππινέζων.

Σημειώνεται ότι στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντουτέρτε υποσχόταν ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ανέφερε σε επιστολή του προς τους Φιλιππινέζους βουλευτές ότι η χώρα θα παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αν επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Το να θέσει ποσόστωση στις εκτελέσεις πάει πολύ διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», αντέδρασε από την πλευρά του ο Ρόμεο Καμπάρντε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στις Φιλιππίνες.

Στο μεταξύ, οκτώ στους δέκα Φιλιππινέζους (78%) δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν ενδέχεται να πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Παρά την ανησυχία αυτή, οι Φιλιππινέζοι στηρίζουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ