ΚΟΣΜΟΣ

Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων σφράγισε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων σφράγισε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ
REUTERS/Lucas Jackson

Τη... σφραγίδα τους στο αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών έβαλαν την Δευτέρα τα μέλη του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ κατά πλειοψηφία, καταρρίπτοντας τα σενάρια που ήθελαν τους επικριτές του να τον... εμποδίζουν να μετακομίσει στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από τις 270 ψήφους εκλεκτόρων που χρειάζονταν για την επικύρωση της εκλογής του, σε σύνολο 538, αν και τουλάχιστον έξι πήγαν κόντρα στο ρεύμα και ψήφισαν εναντίον του αποτελέσματος στις Πολιτείες τους στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η εκστρατεία που είχε ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια ομάδα ακτιβιστών που υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, με στόχο να πείσουν τους Ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες να ψηφίσουν υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, δεδομένου ότι ήταν η νικήτρια σε ό,τι αφορά τη λαϊκή ψήφο, τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Μάλιστα, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι πέτυχε το ακριβώς αντίθετο, καθώς τελικά ήταν περισσότεροι οι Δημοκρατικοί που πήγαν κόντρα στις βουλές του κόμματός τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τέσσερις εκλέκτορες των Δημοκρατικών δεν ψήφισαν την Χίλαρι Κλίντον στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ενώ στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών μόλις δύο επέλεξαν να μην στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

2016 12 20T002115Z 1 MTZGRQECCKGJP6QM RTRFIPP 0 USA ELECTION ELECTORALCOLLEGE

Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

Με σχεδόν το σύνολο των ψήφων των εκλεκτόρων να έχουν καταμετρηθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 304 ψήφους έναντι 224 της Κλίντον, σύμφωνα με εκτίμηση του Associated Press.

Μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ο Ντόναλντ Τραμπ με γραπτή του δήλωση δεσμεύθηκε ότι «Θα εργαστώ σκληρά για να ενώσω τη χώρα μας και θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών».

Νωρίτερα μέσω Twitter πανηγύριζε για την επικύρωση της εκλογής του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ