ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Λαβρόφ: Η εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων δεν θα σταματήσει

Σ. Λαβρόφ: Η εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων δεν θα σταματήσει
REUTERS/ SERGEI KARPUKHIN

Οι εμπνευστές αυτής της δολοφονίας δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την πορεία εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, τονίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χτες αργά τη νύκτα ευχαρίστησε τους εκατοντάδες Μοσχοβίτες που παρά το κρύο και το περασμένο της ώρας έσπευσαν να καταθέσουν λουλούδια μπροστά από το κτίριο του ΥΠΕΞ, στην πλατεία Σμολιενσκ, στη μνήμη του δολοφονημένου πρέσβη.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης Κάρλοφ είχε επαφές με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και «αυτό προδίδει στην τραγωδία εντελώς νέα διάσταση».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί ανυποχώρητη στάση απέναντι στους τρομοκράτες στη Συρία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία χθες του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία.

"Δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στους τρομοκράτες" που εμπλέκονται στη συριακή κρίση, τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του στη Μόσχα.

"Ελπίζω ότι οι διαπραγματευτές μας, καθώς και η προσεχής τριμερής συνάντηση μαζί με τον ιρανό ομόλογό μας θα επιτρέψουν να καταλήξουμε σε συμφωνίες που θα συντείνουν στην προώθηση της διαδικασίας διευθέτησης της στη Συρία, αλλά χωρίς να γίνουν οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στους τρομοκράτες", δήλωσε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος στο Τσαβούσογλου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης, ότι η Ρωσία είναι ευγνώμων στην Τουρκία για την ταχεία αντίδρασή της στη δολοφονία αυτή.

Τι είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη βούληση της Τουρκίας να συνεχίσει "το κοινό έργο για την πολιτική διευθέτηση στη Συρία, όπως και για την ανάπτυξη του συνόλου των διμερών σχέσεων".

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται την επομένη της δολοφονίας του ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά που δέχτηκε στην πλάτη από τούρκο αστυνομικό μέσα σε γκαλερί, την ώρα που έπαιρνε τον λόγο στα εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης.

"Ο βασικός στόχος του δράστη ήταν να βλάψει τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις και να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουμε επιτύχει με τις κοινές μας προσπάθειες τον τελευταίο καιρό", δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταφράστηκαν στα αγγλικά. "Η Ρωσία όπως και η Τουρκία αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους οργανωτές της εγκληματικής ενέργειας να επιτύχουν τον στόχο τους", υπογράμμισε.

Αργότερα σήμερα, ο Λαβρόφ θα έχει διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη Συρία με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Στο τέλος των συνομιλιών αυτών, θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ και Τσαβούσογλου άφησαν λουλούδια στη μνήμη του Ρώσου πρέσβη (pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ