ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί ο Ρώσος πρέσβης και ο δράστης - Βίντεο από τη στιγμή του πυροβολισμού

Νεκροί ο Ρώσος πρέσβης και ο δράστης - Βίντεο από τη στιγμή του πυροβολισμού

Νεκροί είναι ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ (Andrei Karlov) και ο δράστης που νωρίτερα σήμερα το απόγευμα τον πυροβόλησε την ώρα που μιλούσε σε πολιτιστικό ίδρυμα της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, κατά τη διάρκεια ομιλίας του πρέσβη, ένας ένοπλος άνδρας τον πλησίασε και τον πυροβόλησε.

Όπως αναφέρει ρεπόρτερ της Χουριέτ που βρισκόταν στο σημείο, ο δράστης μπήκε στον χώρο πυροβόλησε μία φορά στον αέρα και στη συνέχεια φώναξε "βγείτε όλοι έξω". Έντρομοι οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να φύγουν από την αίθουσα ενώ ο δράστης σημάδευε τον Ρώσο πρέσβη.

123

(Πηγή: twitter)

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από τον πυροβολισμό ο ένοπλος έκανε μια ηχηρή αναφορά στο Χαλέπι. Την ίδια ώρα το CNN Turk κάνει λόγο για τρεις τραυματίες τουλάχιστον.

Έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας ο δράστης έπεσε νεκρός. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρέσβης άφησε την τελευταία του πνοή.

Αστυνομικός ο δολοφόνος

Ο δολοφόνος του είναι 22 ετών και φέρεται να υπηρετεί ως αστυνομικός στο τμήμα ειδικών δυνάμεων. Όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον πρέσβη βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Σύμφωνα με τη Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, ο δράστης της επίθεσης φέρεται ότι ονομάζεται Μερτ Αλτιντάς και είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο δήμαρχος της Άγκυρας, ανέφερε ότι ο δράστης ανήκε «στην αστυνομία», πληροφορία που έδωσε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, δήλωσε ότι η δολοφονική επίθεση είχε στόχο "την καταστροφή των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία".

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών την ανησυχία της για το περιστατικό.

"Μόλις είδα την έκτακτη επικαιρότητα, ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δέχθηκε πυρά. Πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε" είπε η Μέι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποβολής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

Ενημερώθηκε ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τη δολοφονική επίθεση και θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε ο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

1482168167931794

(Ο Ρώσος πρόεδρος και ο πρέσβης Αντρέι Καρλόφ)

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ είναι νεκρός.