ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Βερολίνο: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη

Επίθεση Βερολίνο: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη
REUTERS/Fabrizio Bensch

Σχεδόν 24 ώρες μετά το χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 12 ανθρώπινες ζωές και να τραυματιστούν 48 άτομα, κάποια εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι πίστευαν από την πρώτη στιγμή ότι το φορτηγό δεν έπεσε τυχαία πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος. 

Την είδηση για την ανάληψη της ευθύνης μετέδωσε το πρακτορείο Amaq, το οποίο πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος. Λίγο νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωνε ότι οι Αρχές έχουν πλέον βεβαιωθεί ότι «πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα και όχι για δυστύχημα»

«Μόλις ενημερωθήκαμε για την φερόμενη ανάληψη ευθύνης από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια συμμορία τρομοκρατών» είπε ο Γερμανός υπουργός στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που οι ερευνητές εξετάζουν αυτή τη στιγμή» τόνισε ο ντε Μεζιέρ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν θα σταματήσει ωσότου ο δράστης ή οι δράστες συλληφθούν».

Ελεύθερος ο Πακιστανός που συνελήφθη τη Δευτέρα

Ελεύθερο άφησαν οι γερμανικές Αρχές τον ύποπτο που συνελήφθη για την τρομοκρατική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, οι αρχές δεν είχαν μέχρι τώρα συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος του υπόπτου, ο οποίος είναι Πακιστανός και βρισκόταν υπό κράτηση. Άλλωστε σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία στο φορτηγό, με το οποίο έγινε η αιματηρή επίθεση, δεν βρέθηκε δείγμα DNA του συλληφθέντα.

«Πρέπει να συνηθίσουμε την ιδέα ότι δεν ήταν ο δράστης ή δεν ανήκε στο γκρουπ των δραστών», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Γερμανίας Πίτερ Φρανκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο δράστης της επίθεσης παραμένει ασύλληπτος και σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα DIE WELT, οπλοφορεί και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

forthgo copy

(REUTERS/Hannibal Hanschke)

Η Μέρκελ στο σημείο του μακελειού

Στο σημείο του μακελειού βρέθηκε νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ, με την συνοδεία του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βαλτερ Σταϊνμάιερ και του δημάρχου του Βερολίνου Μίκαελ Μούλερ.

merkel1

(REUTERS/ HANNIBAL HANSCHKE)

Η κ. Μέρκελ, ντυμένη στα μαύρα, είχε λευκά τριαντάφυλλα στα χέρια και μαζί τους κράτησε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των θυμάτων της επίθεσης. Στη συνέχεια εναπόθεσαν τα τριαντάφυλλα στο σωρό από λουλούδια και κεράκια που έχει ήδη σχηματιστεί από νωρίς.

Στη συνέχεια, η κ. Μέρκελ υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, στην εκκλησία Gedaechniskirche.

«Η Άνγκελα Μέρκελ, ντυμένη στα μαύρα, απευθύνθηκε στο γερμανικό έθνος λέγοντας ότι συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες και στους αγαπημένους των θυμάτων. Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει να διαλευκάνουμε αυτήν την υπόθεση. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε και για τα οποία ενδέχεται να υπάρχουν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας». Η Μέρκελ είπε, ακόμη ότι «οι πρόσφυγες που έρχονται εδώ, αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες που τους επιτρέπεται να έρθουν πρέπει να έχουν την προστασία που τους αρμόζει», μετέδωσε στο CNN Greece o Chris Burns, αναφερόμενος στην συνέντευξη Τύπου για το περιστατικό της γερμανίδας καγκελαρίου το πρωί της Δευτέρας.

Επικοινωνία Ομπάμα – Μέρκελ

Το βράδυ της Δευτέρας η κυρία Μέρκελ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήρια του για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση και προσέφερε την βοήθεια των αμερικανικών αρχών στις έρευνες.

Ο Ομπάμα, ο οποίος κάνει διακοπές στη Χαβάη, υπογράμμισε ότι «καμιά επίθεση δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ, όπως και της Γερμανίας, να «συντρίψουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, σύμφωνα με τα όσα μετάδωσε ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την «αταλάντευτη ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ στις κοινές μας προσπάθειες για την εξάλειψη της μάστιγας της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας».

keria

(REUTERS/Fabrizio Bensch)

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Γερμανία: Σύγχυση με την ταυτότητα του δράστη

Επίθεση Γερμανία: Στα μαύρα η Μέρκελ στο σημείο της επίθεσης

Chris Burns από το Βερολίνο για το CNN Greece: η επόμενη ημέρα

Πρόσφυγες στο Βερολίνο: Μην μας βλέπετε με καχυποψία

Βερολίνο: Κεριά, λουλούδια και μηνύματα αγάπης στο σημείο της επίθεσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ