ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Οι Αρχές ερευνούν το γιατί δεν συνελήφθη ο δολοφόνος του πρέσβη

Τουρκία:Οι Αρχές ερευνούν το γιατί δεν συνελήφθη ο δολοφόνος του πρέσβη
Reuters/Stringer

Οι εισαγγελικές Aρχές της Τουρκίας διεξάγουν έρευνα για να διαλευκάνουν γιατί ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ δεν συνελήφθη ζωντανός, όπως μετέδωσε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Ο 22χρονος τούρκος αστυνομικός, Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, πυροβόλησε και σκότωσε τον ρώσο πρεσβευτή κατά την διάρκεια ομιλίας του τελευταίου σε γκαλερί τέχνης την Δευτέρα στην Άγκυρα, φωνάζοντας: «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι» και «ο Θεός είναι μεγάλος», την ώρα που άνοιξε πυρ.

Το κρατικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι εισαγγελείς ερευνούν γιατί οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που εφόρμησαν στη γκαλερί μετά την δολοφονία του Καρλόφ δεν έπιασαν τον Αλτιντάς.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών υπέδειξαν ότι ο δράστης συνέχιζε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων φωνάζοντας: «Δεν μπορείτε να με πιάσετε ζωντανό», αναφέρει το πρακτορείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον Αλτιντάς στα πόδια, αλλά ο δράστης συνέχισε να επιστρέφει τα πυρά, παρότι κείτονταν στο πάτωμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αστυνομικών. «Κυκλοφορούν κάποιες εικασίες γιατί ο δράστης δεν συνελήφθη ζωντανός. Κοιτάξτε τι έγινε στο στάδιο της Μπεσίκτας όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πιάσουν τον δράστη ζωντανό», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, βομβιστής καμικάζι εξαπέλυσε τη δεύτερη από τις επιθέσεις και πυροδότησε τα εκρηκτικά κατά την σύλληψη του από τους αστυνομικούς.

Ένας εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρισκόταν στην σκηνή της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή τόνισε πως άκουσε πυρά μέσα από την γκαλερί για αρκετά λεπτά μετά την εισβολή στο κτίριο των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων.

Το πρακτορείο Ανατολή τόνισε πως ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται σε σχέση με την δολοφονία αυξήθηκε σε 11. Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας τόνισαν στο Reuters ότι έξι άνθρωποι, ανάμεσα τους η μητέρα, ο πατέρας, η αδερφή και ο συγκάτοικος του Αλτιντάς, τελούν υπό κράτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ