ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπειρατεία Μάλτα: Συνελήφθησαν οι αεροπειρατές

Αεροπειρατεία Μάλτα: Συνελήφθησαν οι αεροπειρατές
REUTERS/Darrin Zamit-Lupi

Συνελήφθησαν οι δύο αεροπειρατές, οι οποίοι για αρκετές ώρες κράτησαν ομήρους του επιβάτες και το πλήρωμα αεροσκάφους των Λιβυκών αερογραμμών, ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημά τους περί απελευθέρωσης του Σαΐφ Καντάφι, γιου του Λίβυου πρώην ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι. 

Απειλούσαν δε, ακόμη και να ανατινάξουν το αεροσκάφος, το οποίο βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Μάλτας, με χειροβομβίδες, σε περίπτωση που δεν γίνονταν δεκτό το αίτημά τους.

Νωρίτερα, σε ένδειξη "καλής θέλησης", είχαν προχωρήσει στην απελευθέρωση των επιβατών, αρχικά μιας ομάδας γυναικών και παιδιών και στη συνέχεια των υπολοίπων, ενώ μέχρι να παραδοθούν στις αρχές, κρατούσαν ως ομήρους τα μέλη του πληρώματος.

Οι δύο αεροπειρατές παραδόθηκαν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, τους έγινε σωματικός έλεγχος και τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Μουσκάτ.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνεται ένας αεροπειρατής, φορώντας χειροπέδες, να απομακρύνεται από το αεροσκάφος από στρατιώτες της Μάλτας.

Oι δύο άνδρες φαίνεται πως είναι υποστηρικτές του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και ζητούν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, είπε λίγο νωρίτερα ένας υπουργός της κυβέρνησης της Λιβύης.

Κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τάχερ Σιάλα, πρόσθεσε πως οι αεροπειρατές θέλουν επιπλέον να ανακοινώσουν την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος υπέρ του Καντάφι.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, ο ένας από τους αεροπειρατές είχε εξέλθει για λίγα δευτερόλεπτα από το αεροσκάφος κραδαίνοντας την πράσινη σημαία της Λιβύης την εποχή του Καντάφι.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Άλι Μίλαντ, μιλώντας στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya Channel είπε πως οι δύο αεροπειρατές ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ