ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Ο στρατός κατέλαβε στρατόπεδο στο άλλοτε προπύργιο της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Ο στρατός κατέλαβε στρατόπεδο στο άλλοτε προπύργιο της Μπόκο Χαράμ
Twitter / APCUKingdom

Ο στρατός της Νιγηρίας κατέλαβε ένα στρατόπεδο της Μπόκο Χαράμ, τον τελευταίο θύλακα της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης στο δάσος Σαμπίσα, που κάποτε αποτελούσε το προπύργιό της, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Μουχαμαντού Μπουχάρι.

Ο στρατός διεξάγει εδώ και πολλούς μήνες επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο δάσος, σε μια έκταση 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην πολιτεία Μπρνο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ υπερήφανος για τους γενναίους στρατιώτες μας, αφού πληροφορήθηκα την πολυαναμενόμενη είδηση για την τελική συντριβή των τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ στον τελευταίο θύλακά τους, στο δάσος Σαμπίσα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νιγηριανός πρόεδρος.

Ο Μπουχάρι χαιρέτισε επίσης την αποφασιστικότητα των στρατιωτών οι οποίοι «διείσδυσαν και συνέτριψαν ό,τι απέμενε από τους αντάρτες της Μπόκο Χαράμ στο Στρατόπεδο Μηδέν, στην καρδιά του δάσους Σαμπίσα. Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού με πληροφόρησε ότι το στρατόπεδο έπεσε γύρω στις 13.35 της Παρασκευής, 23 Δεκεμβρίου και ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν πού να πάνε», συνέχισε, καλώντας τους στρατιώτες να τους καταδιώξουν για να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη του Αμπουμπακάρ Σεκάου, του αρχηγού της οργάνωσης που είχε τη βάση της στη Σαμπίσα και είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Σεκάου διοικούσε το κίνημα αυτό επί πολλά χρόνια, μέχρι που ένα τμήμα του, με επικεφαλής τον Άμπου Μόσαμπ Αλ Μπαρνάουι, αποσχίστηκε. Τον περασμένο Αύγουστο το ΙΚ έχρισε ηγέτη της Μπόκο Χαράμ τον Μπαρνάουι, οι άνδρες του οποίου δρουν κυρίως στην περιοχή της λίμνης Τσαντ.

Την Τετάρτη, ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε 1.880 πολίτες και αιχμαλώτισε περισσότερους από 500 μαχητές της Μπόκο Χαράμ στο δάσος Σαμπίσα.

«Οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν για να εντοπίσουμε και να απελευθερώσουμε τα κορίτσια μας από το Τσίμποκ που παραμένουν αιχμάλωτα», υποσχέθηκε ο Μπουχάρι, αναφερόμενος στις 200 και πλέον μαθήτριες που απήχθησαν από την οργάνωση τον Απρίλιο του 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ