ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της Φλόριντα

Πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της Φλόριντα
Twitter

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 8 τραυματίστηκαν από τα πυρά ενόπλου στο διεθνές αεροδρόμιο Fort Lauderdale-Hollywood της Φλόριντα, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN και άλλα διεθνή ΜΜΕ. Συνελήφθη ο δράστης και κρατείται.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στον τερματικό σταθμό 2, στον χώρο συλλογής αποσκευών, προκάλεσε πανικό εντός του αεροδρομίου και «ανάγκασε» επιβάτες αεροσκαφών που μόλις είχαν προσγειωθεί, να επιστρέψουν άρον άρον στα αεροπλάνα.

Κάποια ΜΜΕ ανέφεραν αρχικά ότι ο δράστης ονόματι Εστεμπάν Σαντιάγο. νεαρός σε ηλικία (περίπου 20 ετών λένε αυτόπτες μάρτυρες και με t-shirt που έγραφε StarWars) ο οποίος έδρασε μόνος, συνελήφθη και κρατείται και άλλα ότι έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ωστόσο η πρώτη εκδοχή ήταν αυτή που επαληθεύτηκε αργότερα από επίσημα χείλη. Τα κίνητρα της επίθεσής του, πάντως, παραμένουν άγνωστα.

Άξιο αναφοράς, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με το Reuters, εξουδετερώθηκε την ώρα που ετοιμαζόταν να γεμίσει το όπλο του για να ξεκινήσει δεύτερο γύρο πυροβολισμών και να αυξήσει τον απολογισμό των θυμάτων του.

Στο αεροδρόμιο είχε μόλις προσγειωθεί και ο Ari Fleischer, πρώην γραμματέας του Τζορτζ Μπους ο οποίος έγραψε στο Twitter:

«Έπεσαν πυροβολισμοί και όλοι έτρεχαν. Όλα φαίνονται ήρεμα τώρα, αλλά η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να βγει από το αεροδρόμιο. Τουλάχιστον όχι στο σημείο που βρίσκομαι εγώ».

Ο δράστης, ο οποίος είχε στην κατοχή του μια στρατιωτική ταυτότητα, δεν επιχείρησε να διαφύγει. Αφού του τελείωσαν οι σφαίρες, κατέβασε το όπλο του και δεν αντιστάθηκε στη σύλληψή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επικαλούμενος όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Δεν υπήρξαν πυροβολισμοί από κανέναν αστυνομικό» επισήμανε ο σερίφης της κομητείας του Μπρόουαρντ, Σκοτ Ίσραελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο.

«Το όπλο βρισκόταν σε βαλίτσα που πέρασε από έλεγχο»

Την ίδια ώρα ο διοικητής της Κομητείας του Μπρόουαρντ Τσιπ Λαμάρκα δήλωσε ότι ο ένοπλος έφθασε αεροπορικώς εκεί και πήρε το όπλο από την αποσκευή του που είχε ήδη περάσει από έλεγχο προτού ανοίξει πυρ.

«Ο ένοπλος ήταν ένας επιβάτης σε πτήση καναδικής εταιρείας με ένα όπλο που είχε περάσει από έλεγχο» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πήρε την τσάντα του και έβγαλε το όπλο από το εσωτερικό της, πήγε στο μπάνιο για να το γεμίσει. Βγήκε πυροβολώντας ανθρώπους στην περιοχή παραλαβής αποσκευών», συμπλήρωσε.

Τραμπ: Οι σκέψεις και οι προσευχές μου μαζί σας

«Παρακολουθώ την φοβερή κατάσταση στην Φλόριντα», έγραψε στο Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι μαζί σας. Προσέχετε!».

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του ενημερώθηκε για τα δραματικά γεγονότα από τους συμβούλους ασφαλείας, ωστόσο δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ