ΚΟΣΜΟΣ

Αεροδρόμιο Φλόριντα: Βετεράνος του Ιράκ ο δράστης της επίθεσης

Αεροδρόμιο Φλόριντα: Βετεράνος του Ιράκ ο δράστης της επίθεσης
CNNi

Βετεράνος του πολέμου ήταν ο δράστης της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Ο Εστεμπάν Σαντιάγο έβγαλε ένα όπλο από τις αποσκευές του και ξεκίνησε να πυροβολεί το συγκεντρωμένο πλήθος στο σημείο παραλαβής αποσκευών, με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε άτομα και να τραυματίσει οκτώ ακόμη. 

Ο 26χρονος δράστης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου του FBI στο Μαϊάμι, συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση. Τα κίνητρα του παραμένουν ακόμη άγνωστα, όμως δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα της τρομοκρατίας και οι αρχές ελέγχουν τα τελευταία ταξίδια του.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στον τερματικό σταθμό 2, στον χώρο συλλογής αποσκευών, προκάλεσε πανικό εντός του αεροδρομίου και «ανάγκασε» επιβάτες αεροσκαφών που μόλις είχαν προσγειωθεί, να επιστρέψουν άρον άρον στα αεροπλάν τους.

Ο δράστης έφτασε στο αεροδρόμιο λίγο μετά τις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) από την Αλάσκα, σύμφωνα με τις αρχές.

2017 01 06T195025Z 1055708436 RC1E36F3F050 RTRMADP 3 FLORIDA SHOOTING

(REUTERS/Zachary Fagenson)

Τότε έβγαλε ένα εννέα χιλιοστών όπλο από τη βαλίτσα του, που είχε περάσει από τον έλεγχο του αεροδρομίου, και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Τοπικός αξιωματούχος της αστυνομίας ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ο Σαντιάγο πήγε σε μια τουαλέτα για να γεμίσει το όπλο του και όταν βγήκε άρχισε να πυροβολεί. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ότι σταμάτησε μόνο όταν του τέλειωσαν οι σφαίρες, οπότε και παραδόθηκε στην αστυνομία.

Βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας δείχνει πολλά άτομα να τρέχουν προς βοήθεια των τραυματισμένων. Δύο από τους νεκρούς φέρουν τραύματα στο κεφάλι.

Άξιο αναφοράς, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με το Reuters, εξουδετερώθηκε την ώρα που ετοιμαζόταν να γεμίσει το όπλο του για να ξεκινήσει δεύτερο γύρο πυροβολισμών και να αυξήσει τον απολογισμό των θυμάτων του. «Δεν υπήρξαν πυροβολισμοί από κανέναν αστυνομικό» επισήμανε ο σερίφης της κομητείας του Μπρόουαρντ, Σκοτ Ίσραελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο.

2017 01 06T233944Z 1257195553 RC1A1CCCE410 RTRMADP 3 FLORIDA SHOOTING

(Πολίτες ελέγχονται από τις αρχές κατά την διάρκεια του περιστατικού/REUTERS/Andrew Innerarity)

Είχε εμφανιστεί σε γραφείο του FBI συμπεριφερόμενος αλλόκοτα πριν λίγους μήνες

Ο Σαντιάγο πριν λίγους μήνες είχε παρουσιαστεί σε ένα γραφείο του FBI συμπεριφερόμενος αλλόκοτα. Τότε τον παρέδωσαν στην αστυνομία, η οποία τον οδήγησε σε κλινική για να υποβληθεί σε ψυχολογικό έλεγχο.

Ο 26χρονος είχε πει στους πράκτορες του FBI ότι μια αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών ελέγχει το μυαλό του και του ζητά να παρακολουθεί βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Σαντιάγκο υπηρέτησε από το 2007 ως το 2016 στην Εθνοφρουρά του Πουέρτο Ρίκο και της Αλάσκας, ενώ είχε σταλεί στο Ιράκ από το 2010 ως το 2011.

2017 01 06T210101Z 227984435 RC11200D0740 RTRMADP 3 FLORIDA SHOOTING

(REUTERS/Zachary Fagenson)

«Το όπλο βρισκόταν σε βαλίτσα που πέρασε από έλεγχο»

«Ο ένοπλος ήταν ένας επιβάτης σε πτήση καναδικής εταιρείας με ένα όπλο που είχε περάσει από έλεγχο» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, τόνισε ο διοικητής της Κομητείας του Μπρόουαρντ Τσιπ Λαμάρκα.

Τα όπλα επιτρέπονται στα αεροπλάνα στις ΗΠΑ και είναι κάτι συνηθισμένο, με την προϋπόθεση ότι οι κάτοχοί τους να κρατούν κλειδωμένα σε μια σκληρή θήκη και τα περνούν από τον έλεγχο των αποσκευών. Οι σφαίρες απαγορεύεται να μεταφέρονται στις αποσκευές χειρός, όμως επιτρέπονται στις βαλίτσες που περνούν από έλεγχο.

«Πήρε την τσάντα του και έβγαλε το όπλο από το εσωτερικό της, πήγε στο μπάνιο για να το γεμίσει. Βγήκε πυροβολώντας ανθρώπους στην περιοχή παραλαβής αποσκευών», συμπλήρωσε.

Τραμπ: Οι σκέψεις και οι προσευχές μου μαζί σας

«Παρακολουθώ την φοβερή κατάσταση στην Φλόριντα», έγραψε στο Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι μαζί σας. Προσέχετε!».

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του ενημερώθηκε για τα δραματικά γεγονότα από τους συμβούλους ασφαλείας, ωστόσο δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

2017 01 06T211120Z 1257969858 RC1A1F4140C0 RTRMADP 3 FLORIDA SHOOTING

(REUTERS/Zachary Fagenson)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ