ΚΟΣΜΟΣ

Συναντήσεις του Μπόρις Τζόνσον με συμβούλους του Τραμπ

Συναντήσεις του Μπόρις Τζόνσον με συμβούλους του Τραμπ

Η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ μελών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και ενός Βρετανού υπουργού πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει επίσημα την αμερικανική προεδρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και τον Στιβ Μπάννον, επικεφαλής της στρατηγικής του νέου προέδρου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η αμερικανική εξωτερική πολιτική για τη Συρία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Επίσημες πηγές των ΗΠΑ έκαναν λόγο για «θετικές αλλά ειλικρινείς» συνομιλίες. Σήμερα ο Τζόνσον θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον για να συναντήσει σημαντικά στελέχη του Κογκρέσο.

Ο Βρετανός υπουργός δεν θα συναντηθεί με τον μελλοντικό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο διορισμός του επιχειρηματία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία.

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Τζόνσον, ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι «προσβλέπει ιδιαίτερα» στη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι την άνοιξη.

Ο Τραμπ είπε ότι η Μέι, η οποία έχει συνομιλήσει μαζί του δύο φορές από την εκλογή του, θα έρθει στην Ουάσιγκτον να τον συναντήσει, ενώ χαρακτήρισε τη Βρετανία ως «μακροχρόνια σύμμαχο» και «πολύ ιδιαίτερη» χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ