ΚΟΣΜΟΣ

Σάντερς προς Δημοκρατικούς: Να προκαλούμε, αλλά να μην παρεμποδίζουμε τον Τραμπ

Σάντερς προς Δημοκρατικούς: Να προκαλούμε, αλλά να μην παρεμποδίζουμε τον Τραμπ
EPA/MICHAEL REYNOLDS/φωτογραφία αρχείου

Να μην ακολουθήσουν μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους Δημοκρατικούς ο Γερουσιαστής του Βερμόντ και αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα της διεκδίκησης του χρίσματος του κόμματος για τον Λευκό Οίκο, Μπέρνι Σάντερς.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών συζήτησαν τη Δευτέρα στη Γερουσία τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στους διορισμούς που θα ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ωστόσο, φαίνεται πως δυσκολεύονται να αποφασίσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον Μπέρνι Σάντερς να τους προτρέπει να προκαλούν μεν τη νέα κυβέρνηση, αλλά να μην υιοθετήσουν μια στάση που απλώς θα της προκαλεί εμπόδια.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ουάσινγκτον , , σύμφωνα με το CNNi, ο Μπέρνι Σάντερς εξαπέλυσε επίθεση κατά των Ρεπουμπλικανών, χαρακτηρίζοντας «αισχρή και εξωφρενική» την άρνησή τους να εξετάσουν την πρόταση του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον διορισμό του Μέρικ Γκάρλαντ στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ, άφησε να εννοηθεί ότι οι Δημοκρατικοί «μπορεί να μην πράξουν το σωστό και να υιοθετήσουν την πρόταση των Ρεπουμπλικανών».

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον Μπέρνι Σάντερς να λέει:

«Θα σας πω το εξής: Ο Τραμπ διεξήγαγε μία προεκλογική εκστρατεία, με ακρογωνιαίο λίθο της τη μισαλλοδοξία, ενώ βασίστηκε στον σεξισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και με αυτό εγώ δεν θα συμβιβαστώ».

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα του οι Δημοκρατικοί να μην χρησιμοποιήσουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ τακτικές παρεμπόδισης όμοιες με αυτές που εφάρμοσαν οι Ρεπουμπλικανοί κατά του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία.

«Δεν νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Νομίζω ότι όπου ο Τραμπ έχει ιδέες που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα θα πρέπει να τις υποστηρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπερνι Σάντερς αναγνώρισε ότι το Obamacare, το σχέδιο του απερχόμενου προέδρου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, «έχει προβλήματα», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα «επιτρέψουμε την κατάργησή του και τη μη αντικατάστασή του».

Sanders urges Dems to challenge -- but not obstruct -- Trump, By Eric Bradner, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ