ΚΟΣΜΟΣ

Hacking αλα ιταλικά με θύματα Ρέντσι, Ντράγκι και Βατικανό

Hacking αλα ιταλικά με θύματα Ρέντσι, Ντράγκι και Βατικανό
REUTERS/Stringer

Το τέλειο σενάριο συνωμοσίας, σε στιλ Κώδικα ντα Βίντσι αλλά υπό την ψηφιακή του εκδοχή, παρακολουθεί η ιταλική κοινή γνώμη.

Πρωταγωνιστές, ο 45χρονος Τζούλιο Οκιονέρο και η 48χρονη αδελφή του Φραντσέσκα – Μαρία, που συνελήφθησαν στην Ιταλία, με τη συνδρομή του FBI, και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συλλογή στοιχείων που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας, παράνομη πρόσβαση σε συστήματα πληροφορικής και παράνομες υποκλοπές ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταξύ αυτών και τηλεφωνημάτων.

Τα δύο αδέλφια, αμφότεροι πυρηνικοί μηχανικοί, μοίραζαν τον χρόνο τους, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ανάμεσα σε Λονδίνο και Ρώμη, υποκλέπτοντας εγώ και χρόνια τα e-mails των πρώην πρωθυπουργών, Ματέο Ρέντσι και Μάριο Μόντι, του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, Σαβέριο Καπολούπο, του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακομάνι, και πλήθους ακόμη πρώην και νυν υπουργών, τραπεζιτών, επιχειρηματιών, καρδιναλίων, περιφερειαρχών, δικηγόρων, ορκωτών λογιστών, συνδικαλιστών, ακόμη και.. ενώσεων δανειοληπτών της Ιταλίας.

Απέκτησαν έτσι πλήθος ευαίσθητων εθνικών δεδομένων και μυστικών της ιταλικής πολιτικής, οικονομικής, εκκλησιαστικής ελίτ που πολλές ξένες δυνάμεις θα ήθελαν να έχουν στην κατοχή τους. Από ότι φαίνεται όμως τα αδέλφια Οκιονέρο δεν ήταν προδότες-κατάσκοποι. Τους άρεσε απλώς το χρήμα και η άνετη ζωή, καθώς αξιοποιούσαν τις απόρρητες πληροφορίες τους για να πραγματοποιούν επωφελείς επενδύσεις με όχημα την εταιρεία τους Westland Securities.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής της ειδικής μονάδας καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ιταλίας, Ρομπέρτο ντι Λεγκάμι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αδέλφια Οκιονέρο είχαν «χακάρει» πάνω από 18.000 λογαριασμούς και βρέθηκαν στην κατοχή τους 2.000 passwords.

Τα αδέλφια – χάκερ έκαναν όμως το λάθος να στείλουν το κακόβουλο λογισμικό «Eye Pyramid» στην ιταλική υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, επιτρέποντάς της να εντοπίσει σταδιακά τα ίχνη τους. Ο Ντι Λεγκάμι τόνισε ότι σχεδόν το 99% των υποκλαπέντων δεδομένων είχε αποθηκευτεί στις ΗΠΑ. Έτσι, ύστερα από αίτημα των ιταλικών δικαστικών αρχών, το FBI κατέσχεσε τους επίμαχους σέρβερ και τους έστειλε στην Ιταλία. Οι Ιταλοί ειδήμονες είναι υποχρεωμένοι να τους επιστρέψουν μόλις αντλήσουν και αναλύσουν όλα τα δεδομένα που στοιχειοθετούν τα εγκλήματα των αδελφών Οκιονέρο.

«Ο Τζούλιο Οκιονέρο (που σημαίνει ‘μαυρομάτης’ στα ιταλικά) είχε εμμονή με την αρχειοθέτηση» τόνισε ο Ντι Λεγκάμι.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι εκτός από τα e-mails είχε εγκαταστήσει αποκωδικοποιητές που παρακολουθούσαν κάθε «κλικ» στα πληκτρολόγια των εξεχόντων Ιταλών, ακόμη και τις ιστοσελίδες όπου σέρφαραν.

Όπως ήταν λογικό, κανένα από τα θύματα της απίστευτης μαζικής υποκλοπής δεν θέλησε να προβεί σε σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ