ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν τα χρηματοκιβώτια για να αγοραστεί το «Μπλε Φεγγάρι» σε τιμή ρεκόρ

Άνοιξαν τα χρηματοκιβώτια για να αγοραστεί το «Μπλε Φεγγάρι» σε τιμή ρεκόρ
Μοντέλο ποζάρει κρατώντας το πανάκριβο διαμάντι στη Γενεύη της Ελβετίας REUTERS DENIS BALIBOUSE

Για το ποσό των 48.8 εκατ. ελβετικών φράγκων πωλήθηκε το σπάνιο "Μπλε φεγγάρι", αλλιώς "Blue Moon Diamond". Το ποσό μεταφράζεται σε 48.4 εκατ. δολάρια σε άγνωστο αγοραστή από το Χονγκ Κογκ. Η συγεκριμένη αγορά είναι νέο παγκόσμιο ρεκόρ στη δημοπρασία πολύτιμων λίθων, σύμφωνα με τον οίκο Σόθμπι'ς (Sotheby's).

To διαμάντι που έχει σχήμα μικρού μαξιλαριού βρίσκεται τοποθετημένο πάνω σε ένα δαχτυλίδι και έχει το χρώμα ζωηρού μπλε,ενώ ζυγίζει 12.03 καράτια. Η αξιολόγησή του πριν τη δημοπράτησή του, έφερνε την αξία του να κυμαίνεται από 35 εκατ. δολάρια έως 55 εκατ. δολάρια.

"Είναι νέο ρεκόρ τιμής για οποιοδήποτε διαμάντι αλλά και για καράτι",είπε ο Ντέιβιντ Μπένετ (David Bennett), πρόεδρος του τμήματος της Σόθμπι'ς για τα κοσμήματα και τους πολύτιμους λίθους, μιλώντας σε μία γεμάτη κόσμο αίθουσα στη Γενεύη, η οποία ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Ο αγοραστής από το Χονγκ Κογκ φρόντισε να του αλλάξει όνομα. Το "βάφτισε" "Το Μπλε Φεγγάρι της Ιωσηφίνας", είπε ο Μπένετ στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως έχει θέσει πλέον και μία πρόκληση για οποιοδήποτε κόσμημα, αυτό των περισσότερων από 4 εκατ. για κάθε καράτι.

Ο ανταγωνιστής του οίκου Σόθμπι'ς, αυτός των Κρίστις, δημοπράτησε την Τρίτη ένα μεγάλο, επίσης σπάνιο, ροζ διαμάντι. Η τιμή του έφτασε τα 28.725 εκατ. ελβετικά φράγκα, δηλδή 28.55 εκατ. δολάρια.

Σύμπτωση ή όχι και αυτό το διαμάντι έχει το όνομα Ιωσηφίνα, για την ακρίβεια "Η Γλυκιά Ιωσηφίνα" από τον Κινέζο πελάτη που το αγόρασε και ο οποίος επίσης ζει στο Χονγκ Κογκ. Με τη σειρά του ο συγκεκριμένος έθεσε νέο ρεκόρ για οποιοδήποτε ροζ διαμάντι.

Οι φήμες οργιάζουν πάντως και υποστηρίζεται ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που έκανε και τις δύο τεράστιες αγορές.

Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε το Graff Pink με 24.78 καράτια. Πουλήθηκε από τον οίκο Σόθμπι'ς για 46.2 εκατ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2010.

Η γαλάζια πέτρα βρέθηκε στην Νότια Αφρική στο φημισμένο ορυχείο Κάλιναν (Cullinan) τον Ιανουάριο του 2014. Βασιλικά κοσμήματα, χρωματιστά πετράδια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι από τους Βαν Κλιφ & Αρπελ, Καρτιέ και Χάρι Γουίνστον βρίσκονταν ανάμεσα στα συνολικά 410 που βρήκαν νέους ιδιοκτήτες για 139 εκατ. δολάρια.

Ένα ιδιαίτερο, ζωντανό μοβ - ροζ σε σχήμα αχλαδιού ήταν το δεύτερο της βραδιάς, πουλήθηκε για 13.9 εκατ. φράγκα.

Πηγή Reuters Stephanie Nebehay; Editing by Larry King

ΔΗΜΟΦΙΛΗ