ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Έκαψε ζωντανή την κόρη της επειδή παντρεύτηκε χωρίς άδεια

Πακιστάν: Έκαψε ζωντανή την κόρη της επειδή παντρεύτηκε χωρίς άδεια
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Fayyaz Hussain

Δικαστήριο του Πακιστάν καταδίκασε σε θάνατο μια γυναίκα επειδή έκαψε ζωντανή την κόρη της για να την τιμωρήσει επειδή τόλμησε να παντρευτεί χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειάς της.

Η Παρβίν Μπίμπι ομολόγησε στο ειδικό δικαστήριο όπου εξεταζόταν η υπόθεσή της ότι σκότωσε την κόρη της, τον περασμένη Ιούνιο, επειδή "ντρόπιασε την οικογένεια", όπως είπε.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές η 18χρονη Ζενάτ Ραφίκ παντρεύτηκε τον Χάσαν Χαν και έφυγε μαζί του για να ζήσει με την δική του οικογένεια μία εβδομάδα πριν από τον θάνατό της.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισοβίων δεσμών στον αδελφό της κοπέλας, τον Ανίς, καθώς διαπιστώθηκε ότι την ξυλοκόπησε άγρια, μαζί με τη μητέρα της, προτού η τελευταία να την περιλούσει με κηροζίνη και να την σκοτώσει.

Μετά τη δολοφονία της Ζενάτ, σε μια φτωχογειτονιά της Λαχόρης, κανένας από τους συγγενείς της δεν ζήτησε τη σορό της για να την κηδέψει, περιγράφει το ΑΠΕ. Η οικογένεια του συζύγου της παρέλαβε τελικά τα λείψανα και τα έθαψε νύχτα σε ένα κοιμητήριο κοντά στην πόλη.

Η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο Πακιστάν, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επικαλούμενη δημοσιεύματα η Επιτροπή αυτή ανέφερε ότι το 2015 καταγράφηκαν περισσότερα από 1.100 εγκλήματα τιμής. Το κοινοβούλιο του Πακιστάν ενέκρινε τον Οκτώβριο έναν νόμο εναντίον αυτου του είδους των "εγκλημάτων τιμής" με αφορμή τη δολοφονία της Καντίλ Μπαλόχ, μιας σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από τον αδελφό της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα είναι γυναίκες και ο δολοφόνος τους κάποιος συγγενής τους που γλίτωνε την τιμωρία επειδή τον "συγχωρούσαν" τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Με βάση τον νέο νόμο, οι συγγενείς μπορούν να "συγχωρέσουν" τον δολοφόνο αν καταδικαστεί σε θάνατο, ωστόσο ο δράστης δεν αποφυλακίζεται αλλά η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ