ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανό ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Πιθανό ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
REUTERS/Russell Cheyne

Πιο κοντά στην προοπτική ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο, φέρνει την Σκωτία η απόφαση για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

Όπως τόνισε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η χώρα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο αν απορριφθούν οι επιθυμίες της για τις νέες εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασε η Τερέζα Μέι, το χαρακτήρισε «οικονομκά καταστροφικό», υπενθυμίζοντας πως η Σκωτία είχε ψηφίσει κατά του Brexit στο σχετικό δημοψήφισμα αλλά και πως η ίδια έχει υποβάλει σειρά προτάσεων στη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη θέση της Σκωτίας στο θέμα αυτό.

«Ενώ οι συζητήσεις γύρω από αυτές τις προτάσεις συνεχίζονται και ενώ η πρωθυπουργός Μέι επανέλαβε σήμερα ότι δεσμεύεται να λάβει υπόψη της το σχέδιό μας, δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις ότι η φωνή της Σκωτίας εισακούεται ή ότι λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντά μας», τόνισε η Στέρτζον.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μας βγάλει από την ΕΕ και την ενιαία αγορά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία μας, τις θέσεις εργασίας, το επίπεδο διαβίωσης και τη φήμη μας ως μιας ανοιχτής, ανεκτικής χώρας, χωρίς να έχει η Σκωτία τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ αυτού και ενός διαφορετικού μέλλοντος. Με τα σχόλιά της σήμερα η πρωθυπουργός Μέι το μόνο που κατάφερε ήταν να καταστήσει πιο πιθανή αυτήν την επιλογή», σημείωσε η Στέρτζον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ