ΚΟΣΜΟΣ

Η οκταετία Ομπάμα κλείνει με «σαρωτική» αύξηση του ρατσισμού

Η οκταετία Ομπάμα κλείνει με «σαρωτική» αύξηση του ρατσισμού
Adrees Latif/Reuters

Η εκλογή του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στο «τιμόνι» των ΗΠΑ σκόρπισε ελπίδες για την μείωση των διακρίσεων και του ρατσισμού, όμως τα τελικά αποτελέσματα της οκταετίας του Μπαράκ Ομπάμα  δείχνουν επιδείνωση του προβλήματος.

Το 2009 σχεδόν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν στο Mall της Ουάσινγκτον για να δουν τον Ομπάμα να ορκίζεται, τα μέσα έκαναν λόγο για «ιστορική στιγμή» και «αποφασιστικό σημείο στη ρατσιστική ιστορία της χώρας», όμως λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση της οκταετίας η πραγματικότητα έχει σβήσει όλες τις ελπίδες, αναφέρουν οι New York Times.

Το ποσοστό της φτώχειας των αφροαμερικανών παραμένει στο 24% του 2008, η απόσταση στα εισοδήματα και την περιουσία μεταξύ λευκών και μαύρων μεγαλώνει όλο και περισσότερο, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν διπλάσια από τον πληθυσμό των αφροαμερικανών και το 40% των φυλακισμένων είναι άτομα της κοινότητάς τους.

Από τις λίγες κινήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα που βοήθησαν ήταν το Obamacare, η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, που επέτρεψε σε εκατομμύρια Αμερικανούς – οι περισσότεροι από τους οποίους αφροαμερικανοί – να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

ferguson3

(Adrees Latif/REUTERS)

Το Φέργκιουσον... «καίει» τον Ομπάμα

Στα χρόνια του Ομπάμα η συνοικία του Φέργκιουσον στη Βαλτιμόρη έγινε σημείο μηδέν για τις διαδηλώσεις υπέρ της ζωής των μαύρων, τα θύματα της «λευκής» αστυνομικής βίας ήταν νεαρά παιδιά και φούντωναν όλο και περισσότερο τον θυμό των διαδηλωτών.

Στον αντίποδα οι δολοφονίες αστυνομικών συντάραξαν την χώρα και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το ρήγμα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους αποτυπώνεται με μεγάλη σαφήνεια στα νούμερα δημοσκοπήσεων. Εκατό ημέρες μετά την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, το 59% των αφρο-αμερικανών και το 65% των Λευκών έκριναν «μάλλον καλές» τις σχέσεις μεταξύ τους. Σήμερα, το 61% των Μαύρων και το 45% των Λευκών τις κρίνουν «μάλλον κακές».

ferguson2

(Elijah Nouvelage / REUTERS)

Ο πρόεδρος Ομπάμα μη θέλοντας να χαρακτηριστεί «πρόεδρος των Μαύρων» κράτησε σαφείς αποστάσεις από το θέμα, αλλά όπως είχε αναφέρει στενή συνεργάτης του οι ελπίδες που ο λαός είχε εναποθέσει στις πλάτες του Ομπάμα ήταν «υπερβολικές».

«Από το 2008 εμφανίστηκαν εικόνες που παρομοίαζαν τον Ομπάμα με πίθηκο. Ορισμένοι άρχισαν να αμφισβητούν αν είναι αμερικανός πολίτης. Τότε κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος είναι στόχος, όχι εξαιτίας της πολιτικής του, αλλά γιατί ήταν Μαύρος», αναφέρει συγγραφέας –καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο της Ατλάντα.

ferguson4

(Jason Redmond/REUTERS)

Η εικόνα του Μπαράκα Ομπάμα ήταν μια πρόσκληση για πολλούς λευκούς. Είναι ένας αφροαμερικανός, μορφωμένος άντρας που κατάφερε να φτάσει στο ύψιστο αξίωμα της χώρας. Όμως 9/10 αφροαμερικανούς συνεχίσουν να πιστεύουν στον πρόεδρο τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ