ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Καμία ελπίδα για επιζώντες από τη χιονοστιβάδα (vid&pics)

Ιταλία: Καμία ελπίδα για επιζώντες από τη χιονοστιβάδα (vid&pics)
REUTERS/ HANDOUT

Στους τρεις ανήλθαν οι άνθρωποι που ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Rigopiano της πόλης Φαρίντολα στην περιφέρεια της Πεσκάρα, το οποίο «χτυπήθηκε» από χιονοστιβάδα, λίγες ώρες μετά το ντόμινο των σεισμικών δονήσεων στην κεντρική Ιταλία την Τετάρτη.

Τα σωστικά συνεργεία με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπισθεί επιζώντες, ενώ η πρόσβαση στο σημείο γίνεται με εξαιρετική δυσκολία εξαιτίας του χιονιού, το οποίο σε κάποια σημεία φτάνει και τα 5 μέτρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο ξενοδοχείο εκείνη την ώρα βρίσκονταν περίπου 30 άνθρωποι -22 τουρίστες και επτά υπάλληλοι. Δύο κατάφεραν να γλιτώσουν καθώς την στιγμή που χτύπησε η χιονοστιβάδα δεν βρίσκονταν μέσα στο κτίριο και μεταφέρθηκαν με συμπτώματα υποθερμίας στο νοσοκομείο. Η μαρτυρία ενός εξ αυτών είναι ανατριχιαστική.

Το ξενοδοχείο καταπλακώθηκε την Τετάρτη από χιονοστιβάδα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μέρος του κτιρίου μετακινήθηκε κατά δέκα μέτρα. Μέχρι αυτή την στιγμή, οι ιταλικές αρχές αναφέρουν ότι στην λίστα των αγνοουμένων περιλαμβάνονται 30 άνθρωποι.

jenodoxeio

ΠΗΓΗ: vigili del fuoco

Συγκλονιστικές κι ενδεικτικές του μεγέθους της καταστροφής είναι και οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ξενοδοχείου, που μεταδόθηκαν από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

italia

πηγή: Corriere della Sera

Το ξενοδοχείο απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το πλησιέστερο χωριό και από το πρωί της Τετάρτης είχαν διακοπεί οι τηλεφωνικές συνδέσεις. Η χιονοστιβάδα, εκτός από την κατάρρευση δυο ορόφων του ξενοδοχείου, προκάλεσε, παράλληλα, και την διακοπή της ηλεκτροδότησης, με θερμοκρασία η οποία την νύχτα αγγίζει συχνά τους οκτώ βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Σε λίγη ώρα, αναμένεται να φτάσει με ελικόπτερο, στο σημείο της τραγωδίας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Είμαστε όλοι με κομμένη την ανάσα, και ελπίζουμε να μπορέσουν να βρεθούν επιζώντες», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Καθώς η πρόσβαση οδικώς είναι εξαιρετικά δύσκολη, επιστρατεύθηκαν και ελικόπτερα, τόσο της ακτοφυλακής, όσο και της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, ώστε να συνδράμουν στο έργο των ομάδων διάσωσης.

Παράλληλα, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς επισκόπους της Ιταλίας, να προσφέρουν όλη την δυνατή βοήθεια, ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία δημιουργήθηκε λόγω των συνεχών χιονοπτώσεων και των τεσσάρων ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν στην κεντρική Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ