ΚΟΣΜΟΣ

Ορκωμοσία Τραμπ: Η «dream team» της κυβέρνησης

Ορκωμοσία Τραμπ: Η «dream team» της κυβέρνησης
REUTERS/Jonathan Ernst

Θέμα λίγων ωρών είναι η άφιξη της νέας «πρώτης οικογένειας» των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο και τα πρόσωπα-κλειδιά της νέας κυβέρνησης φαίνεται να έχουν «κλειδώσει».

Όλα είναι έτοιμα για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και ο 70χρονος κροίσος έχει καταλήξει ποιοι θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του.

Ακολουθώντας τον πολιτικό σχεδιασμό του Τζορτζ Μπους junior, το 2001, ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, σχηματίζει το νέο κυβερνητικό του σώμα με κριτήριο τα στελέχη που το απαρτίζουν να έχουν επιτύχει στον κλάδο τους...

Το μυστικό της επιτυχίας για τον Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά τα άτομα που θα είναι στο πλευρό του ώστε «η Αμερική να γίνει και πάλι μεγάλη», φαίνεται να είναι η επαγγελματική καταξίωση.

Δισεκατομμυριούχοι, αφεντικά πολυεθνικών εταιρειών, στελέχη τράπεζας και... πετρελαιάδες είναι οι εκλεκτοί του Ντόναλντ Τραμπ για την «dream team» της κυβέρνησής του.

Επτά αξιωματούχοι δεν αποτελούν επισήμως μέλη της κυβέρνησης αλλά θεωρούνται ισόβαθμοι των υπουργών: μεταξύ αυτών, ο γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου και ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος. Από τις θέσεις αυτές, κενή μένει μόνο εκείνη του επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του προέδρου.

Από τα 21 μέλη της διευρυμένης κυβερνητικής ομάδας του Τραμπ, οι 17 είναι άνδρες και από αυτούς μόνο ένας είναι Αφροαμερικανός, ο πρώην νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον.

Από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, όλες οι κυβερνήσεις είχαν τουλάχιστον έναν Λατίνο υπουργό, όμως στην κυβέρνηση του Τραμπ δεν υπάρχει κανείς.

"Δεν είναι θέμα καταγωγής ή χρώματος του δέρματος" υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σον Σπάισερ, ο επόμενος εκπρόσωποςτου Λευκού Οίκου, ο οποίος υπενθύμισε εξάλλου ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στον διορισμό συνολικά 5.000 αξιωματούχων.

Ουίλμπουρ Ρος ... φίλος από τα παλιά

O Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ουίλμπουρ Ρος, που έχει και άμεση εμπλοκή με την Ελλάδα, λόγω του πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας Κύπρου και μερίδιο μετοχών στη Eurobank, θα είναι ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ.

ROSS

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Jonathan Ernst)

Ο ίδιος επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Εμπορίου στη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Ρος είπε πως το Μεξικό έχει καλύτερες συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο απ' ό,τι έχουν οι ΗΠΑ και ότι «αυτό θα το διορθώσουμε».

Επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου WL Ross & Co. που ειδικεύεται στις εξαγορές προβληματικών επιχειρήσεων, ο κ. Ρος είναι στενός πολιτικός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ και ήταν ο εμπνευστής μεγάλου μέρους του οικονομικού του προγράμματος.

Ο 79χρονος Ρος έχει γεννηθεί στο Νιου Τζέρσεϊ και σύμφωνα με τον κατάλογο του Forbes η περιουσία του υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πετρελαιάδες...

Ρεξ Τίλερσον – Ο φίλος του Πούτιν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του θα είναι ο Ρεξ Τίλερσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ομίλου ExxonMobil, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

TILERSON

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Jonathan Ernst)

«Η αποφασιστικότητά του, η μεγάλη εμπειρία του και η βαθιά κατανόηση που έχει για τη γεωπολιτική τον καθιστούν μια εξαίρετη επιλογή για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Θα προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα επικεντρωθεί στα βασικά θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» τόνισε ο Τραμπ στην ανακοίνωση που εξέδωσε η μεταβατική του ομάδα.

Ο Τίλερσον, 64 ετών, που γνωρίζει προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να αναλάβει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που είναι τεταμένες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και τις διαφορές των δύο χωρών αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία.

Η επικύρωση του διορισμού του Τίλερσον από το Κογκρέσο ενδεχομένως να είναι περίπλοκη, εξαιτίας των δεσμών του με τη Ρωσία, την οποία η CIA κατηγόρησε ότι παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ.

Ο μεγιστάνας του πετρελαίου, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil και φίλος του Πούτιν, έχει περιουσία που ξεπερνά τα 365 εκατ. δολάρια.

Ρικ Πέρι... ο πρώην Κυβερνήτης

Ο νέος υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι (Rick Perry), είναι επίσης ένας επιφανής «πετρελαιάς».

Ο ίδιος παλαιότερα, ως Κυβερνήτης του Τέξας, είχε ψηφίσει κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Μέχρι να εκλεγεί Κυβερνήτης ήταν ο επικεφαλής της εταιρείας Energy Transfer Partners, που έχτισε τον αγωγό μεταφοράς αργού Dakota Access Pipeline. Από την ενασχόλησή του με τους αγωγούς πετρελαίου εικάζεται ότι έχει συγκεντρώσει περιουσία άνω των 10 εκατ. δολαρίων, πέραν της ετήσιας αποζημίωσής του των 1,3 εκατ. δολαρίων.

RIK PERRY

(Πηγή φωτογραφιών REUTERS/Carlos Barria)

Ο Πέρι, δύο φορές υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο και για δεκαετίες μια ηγετική φιγούρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο Τέξας, επιστρέφει στο εθνικό προσκήνιο ως υπουργός Ενέργειας.

Αν επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, ο Πέρι θα κληρονομήσει ένα υπουργείο που έχει επικεντρωθεί στην προώθηση της καθαρής ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

«Ως κυβερνήτης του Τέξας, ο Ρικ Πέρι έχει δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό κλίμα που παράγει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην πολιτεία του, και θα φέρει την ίδια προσέγγιση σε όλη τη χώρα μας ως υπουργός Ενέργειας» ανέφερε σε δήλωσή του ο Τραμπ.

Goldman Sachs... Xmen και υπουργός Οικονομικών

Τσάρος της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται να αναλαμβάνει ο Στιβ Μνάτσιν (Steven Mnuchin) με περιουσία άνω των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

STIVEN

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Joshua Roberts)

Ξεκίνησε την καριέρα του, στους κόλπους της Goldman Sachs, όπου έφτασε ως και τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων. Το 2002, αποχώρησε, έπειτα από συνολικά 17 χρόνια παρουσίας στην τράπεζα.

Στη συνέχεια εξαγόρασε μια χρεοκοπημένη στεγαστική τράπεζα με το όνομα «IndyMac». Κατάφερε να εξυγιάνει την τράπεζα, την ονόμασε κατόπιν OneWest Bank και τελικά το 2015 την πούλησε στο CIT Group.

Η άλλη πλευρά του Μνάτσιν. Από το 2004, ίδρυσε την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών «RatPac-Dune Entertainment». Η εν λόγω εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή πολύ ακριβών ταινιών όπως X-Men, American Sniper, Mad Max: Fury Road και Avatar.

Το 2016, ο Μνάτσιν αποχώρησε από την εταιρεία και αμέσως μετά ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτόν πιστώνεται η προεκλογική δέσμευση του νέου προέδρου πως βασική του προτεραιότητα είναι να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά περισσότερο από το μισό.

Ο Αφροαμερικανός υπουργός

KARSON

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Kevin Lamarque)

Ο πρώην νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, αναλαμβάνει το υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης. Αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ σκόπευε να τοποθετήσει τον Μπεν Κάρσον στο υπουργείο Υγείας, αλλά ο ίδιος απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά έμπειρος.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτίμησαν ότι ο κ. Κάρσον δεν ήθελε να αναλάβει την καυτή πατάτα του υπουργείου Υγείας λόγω των μεταρρυθμίσεων στο... Obamacare, του Μπαράκ Ομπάμα. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 20 εκατ. δολάρια.

Υπουργός Υγείας ο πολέμιος του... Obamacare

Το υπουργείο Υγείας που αρνήθηκε ο Κάρσον θα αναλάβει τελικά ο συνταξιούχος ορθοπεδικός χειρουργός Τομ Πράις από την Τζόρτζια.

TOM PRICEI

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Joshua Roberts)

Ο κ. Πράις ήταν ο επικεφαλής των προσπαθειών των Ρεπουμπλικανών να μην περάσει το πρόγραμμα Obamacare. Στην ατζέντα που αναλαμβάνει στο υπουργείο Υγείας είναι η άμεση κατάργηση του προγράμματος. Από την έως τώρα καριέρα του υπολογίζεται πως έχει συγκεντρώσει περιουσία 18,7 εκατ. δολαρίων.

Υπουργός Άμυνας το ... «τρελό σκυλί»

Τον 66χρονο στρατηγό εν αποστρατεία των Πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις, επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ, για υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

JAMES

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Mike Segar)

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε αποκαλύψει το όνομα του εκλεκτού του για το Υπουργείο Άμυνας σε συγκέντρωση στο Σινσινάτι του Οχάιο.

Ο Τζέιμς Μάτις είναι γνωστός με το παρατσούκλι “Mad Dog” (τρελός σκύλος), εκτιμάται πως θα χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στο Πεντάγωνο. Αποστρατεύτηκε το 2013, έχοντας διατελέσει επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Να είστε ευγενικοί, να είστε επαγγελματίες, αλλά να έχετε πάντα στα πλάνα σας να σκοτώσετε όποιον βρεθεί μπροστά σας» είχε το 2003 ο Τζέιμς Μάτις απευθυνόμενος σε πεζοναύτες στο Ιράκ.

Τον απόστρατο στρατηγό Τζέιμς Μάτις θα πλαισιώσουν ο αντι-ισλαμιστής στρατηγός Μάικλ Φλιν (Michael Flynn), ως επικεφαλής σύμβουλος Εθνικής Άμυνας του προέδρου, ο κ. Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), ως ο νέος Γενικός Διευθυντής της CIA και ο απόστρατος στρατηγός Τζον Κέλι (John Kelly), ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας (homeland security). Συνολικά στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα μετέχουν τρεις στρατηγοί.

Η υπουργός Παιδείας και τα όπλα στα σχολεία για τις... αρκούδες

Η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Παιδείας, είναι η δισεκατομμυριούχος Μπέτσι Ντέβος. Η πάμπλουτη γυναίκα έχει προβληματίσει την κοινή γνώμη στην Αμερική για τις δηλώσεις αναφορικά με τα όπλα στα σχολεία.

NTEVOS

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Yuri Gripas)

Η Μπέτσι Ντέβος, παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Γερουσία για την επίσημη ακρόαση της. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως οι τοπικές αρχές είναι εκείνες που θα πρέπει να αποφασίσουν αν τα όπλα θα πρέπει να αποκλείονται ή όχι από τα αμερικανικά σχολεία.

Σε σχετική συζήτηση και απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του γερουσιαστή Κρις Μέρφι, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Ντέβος ανέφερε: «πρέπει να γνωρίζετε ότι η καρδιά μου αιμορραγεί για εκείνες τις οικογένειες που έχουν χάσει δικό τους άνθρωπο λόγω ένοπλης βίας, ωστόσο, υπάρχουν πολιτείες της Αμερικής, όπως το Ουαϊόμινγκ, όπου μπορεί να υπάρχει όπλο μέσα στα σχολεία, για ενδεχόμενη προστασία από αρκούδες».

Η μέλλουσα υπουργός Παιδείας, όταν ερωτήθηκε να απαντήσει κατηγορηματικά αναφορικά για το αν θα πρέπει να υπάρχουν όπλα σε σχολεία, δήλωσε ότι «θα υποστηρίξει αυτό που επιθυμεί ο πρόεδρος», χωρίς να δώσει σαφή απάντηση.

Υπουργός Γεωργίας

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέθεσε στον πρώην κυβερνήτη της Τζόρτζια, Σόνι Περντιού το υπουργείο Γεωργίας. Ο διορισμός αυτός θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

PERDIOU

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Lucas Jackson)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ