ΚΟΣΜΟΣ

Ορκωμοσία Τραμπ: Όλα όσα συμβαίνουν πριν και μετά

Ορκωμοσία Τραμπ: Όλα όσα συμβαίνουν πριν και μετά
GETTY IMAGES/ ideal image

Στην Αμερική είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα του πλανήτη, όπου πραγματοποιείται η πολυαναμενόμενη τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου της χώρας.

Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα, έφτασαν στην Ουάσιγκτον προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη και του νέου αντιπροέδρου. Οι αρχές εκτιμούν ότι μέχρι και 900.000 χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα, ενώ εκατομμύρια ακόμα σε όλο τον κόσμο αναμένεται να την παρακολουθήσουν από τις τηλεοράσεις τους.

Έπειτα από τις πυρετώδεις προετοιμασίες των περασμένων ημερών, τα πάντα είναι έτοιμα στο Καπιτώλιο, που είναι και το κεντρικό σημείο της τελετής ορκωμοσίας.

CAPITOL
CAPTIOL 2

ΠΗΓΗ: REUTERS/ BRIAN SNYDER

Η μέρα της ορκωμοσίας είναι μέρα γιορτής για την Αμερική, ενώ για την Ουάσιγκτον είναι μέρα αργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1937, οι ορκωμοσίες των εκάστοτε προέδρων των ΗΠΑ λαμβάνουν χώρα πάντα στις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία που είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα.

CAPITOL 5

ΠΗΓΗ: REUTERS/ RICK WILKING

Όλα όσα περιλαμβάνει η μέρα της ορκωμοσίας

Το πρωί της Παρασκευής, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς, μαζί με τις οικογένειές τους, μέλη της μελλοντικής κυβέρνησής του και φίλους, θα παραβρεθούν στην τελετή στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Αμέσως μετά, η οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο, όπου θα την υποδεχτεί η οικογένεια του Μπαράκ Ομπάμα. Εκεί θα πάρουν καφέ ή τσάι με τον απερχόμενο πρόεδροκαι την σύζυγό του Μισέλ. Μάλιστα η παράδοση θέλει τον απερχόμενο πρόεδρο να αφήνει ένα χειρόγραφο σημείωμα στον νέο, στο οποίο του δίνει ευχές για την επερχόμενη θητεία του.

Στη συνέχεια, ως είθισται, ο απερχόμενος πρόεδρος θα συνοδεύσει τον νέο στο Καπιτώλιο, όπου θα γίνει και η ...αλλαγή φρουράς. Θα τους ακολουθούν ο απερχόμενος και ο νέος αντιπρόεδρος.

CAPITOL 6

ΠΗΓΗ: REUTERS/ MIKE SEGAR

Η τελετή της ορκωμοσίας ξεκινάει με τις εναρκτήριες ομιλίες Αμερικανών αξιωματούχων και θρησκευτικών ηγετών.

Πρώτος ορκίζεται ο νέος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας. Ακολουθεί ο όρκος του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ θα ορκιστεί σε δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία προσωπική που του δώρισε η μητέρα του το 1955.

Η θητεία του νέου προέδρου ξεκινάει επίσημα στις 12:00 (τοπική ώρα -19:00 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Σύνταγμα.

CAPITOL 7

ΠΗΓΗ: REUTERS/ MIKE SEGAR

Παρόντες στην τελετή θα είναι οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζίμυ Κάρτερ, μετά των συζύγων τους Λόρα Μπους, Χίλαρι Κλίντον και Ρόζαλιν Κάρτερ αντίστοιχα. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος με την σύζυγό του Μπάρμπαρα Μπους δεν θα παραβρεθούν, καθώς και οι δύο βρίσκονται στο νοσοκομείο, όπου αναρρώνουν από πνευμονία.

Είναι η ώρα για την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου πλανητάρχη, η οποία και θα γραφτεί στην ιστορία. Όπως έκανε γνωστό ο μεγιστάνας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ομιλία την έγραψε ο ίδιος μερικές εβδομάδες πριν, στο θέρετρό του στο Mar-a-Lago.

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην δεύτερη ορκωμοσία του είχε διάρκεια 20 λεπτά.

Αμέσως μετά την ομιλία του Τραμπ, θα ακολουθήσουν μουσικές εκδηλώσεις από καλλιτέχνες, καθώς και λόγια από θρησκευτικούς ηγέτες. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλει μια νεαρή σοπράνο, η 16χρονη Τζάκι Ιβάντσο.

CAPITOL 3

ΠΗΓΗ: REUTERS/ BRIAN SNYDER

Ακολουθεί μια μικρή τελετή για την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα και της οικογένειάς του. Ο απερχόμενος πρόεδρος στη συνέχεια θα επιβιβαστεί στο ελικόπτερο, το οποίο θα τον μεταφέρει στον νέο τόπο κατοικίας του.

Μετά το πέρας της τελετής, οι Τραμπ και Πένς, μαζί με τις οικογένειές τους, μέλη της μελλοντικής κυβέρνησής τους, ανώτατους δικαστές και άλλους αξιωματούχους, θα γευματίσουν στο Καπιτώλιο, μια παράδοση που χρονολογείται από την εποχή του προέδρου Dwight Eisenhower.

Ακολουθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι θα ακολουθήσουν την αυτοκινητοπομπή του Τραμπ, καθώς θα διασχίζει τα 2,4 χιλιόμετρα της λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των διαφόρων σωμάτων του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας, λυκείων και πανεπιστημίων και βετεράνοι.

tag reuters.com2017 binary RC115207DD20 VIEWIMAGE

ΠΗΓΗ: REUTERS/ SHANNON STAPLETON

Στο τέλος της ημέρας, σε όλη την Ουάσιγκτον διοργανώνονται διάφοροι επίσημοι χοροί προς τιμήν του νέου προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη σύζυγό του Μελάνια, θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς: δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και έναν στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής.

Η παράδοση αυτή ξεκίνησε το 1809 μετά την ορκωμοσία του Τζέιμς Μάντισον και έκτοτε έχει γίνει ένα από τα highlights της ημέρας στην κοινωνία της Ουάσιγκτον. Ο Μπαράκ Ομπάμα στην δεύτερη ορκωμοσία του είχε παραβρεθεί σε δέκα τέτοιους επίσημους χορούς.

Το ίδιο βράδυ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα κοιμηθεί και επίσημα για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο και την επόμενη μέρα θα ξυπνήσει για να ξεκινήσει με τα καθήκοντά του, έχοντας στα χέρια του τα ηνία ολόκληρης της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Ορκωμοσία Τραμπ: Η Αμερική που οραματίζεται ο νέος πρόεδρος

Ορκωμοσία Τραμπ: Η «dream team» της κυβέρνησης

Ορκωμοσία Τραμπ: Τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψει με την προεδρική πένα ο Ντόναλντ Τραμπ

Ορκωμοσία Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον ο νέος πρόεδρος (pics&vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ