ΚΟΣΜΟΣ

Την Παρασκευή η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Τερέζα Μέι

Την Παρασκευή η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Τερέζα Μέι
REUTERS / JONATHAN ERNST

Η Τερέζα Μέι θα είναι η πρώτη ξένη ηγέτης που θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση θα προσφέρει μια ευκαιρία στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, που αρχικά δεν είχε καλές σχέσεις με τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ, να συζητήσει την «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τραμπ, που είχε μιλήσει ανοικτά υπέρ του Brexit και είναι φίλος με τον επικριτή της Μέι, τον πρώην επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού, λαϊκιστικού κόμματος (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υπογράψει άμεσα μια διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

Το γραφείο της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την πληροφορία.

Την ίδια ώρα ο νέος πλανητάρχης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο και οι δύο ηγέτες κανόνισαν συνάντηση στις 31 Ιανουαρίου.

Το εμπόριο αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη και της συνάντησης του Τραμπ με τον Πένια Νιέτο, όπως και η μετανάστευση και η ασφάλεια, είπε ο Σπάισερ στους δημοσιογράφους.

Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, την οποία υπέγραψαν οι ΗΠΑ το 1994 με το Μεξικό και τον Καναδά προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Συζήτησαν την προοπτική να έχουν «επιπλέον συναντήσεις τις επόμενες ημέρες», είπε ο Σπάισερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ