ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Επίθεση της αλ Σαμπάμπ με νεκρούς σε ξενοδοχείο της Μογκαντίσου

Σομαλία: Επίθεση της αλ Σαμπάμπ με νεκρούς σε ξενοδοχείο της Μογκαντίσου
REUTERS / FEISAL OMAR

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσε την Τετάρτη σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, η οργάνωση αλ Σαμπάμπ.

«Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, περιλαμβανομένων αστυνομικών και πολιτών, σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις στο ξενοδοχείο, ενώ επιπλέον 12 έχουν τραυματιστεί», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματικός της αστυνομίας Μοχάμεντ Άχμεντ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί.

Άνδρες της οργάνωσης οδήγησαν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην είσοδο ξενοδοχείου και στη συνέχεια εισέβαλαν στους χώρους του. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο διαμένουν συχνά πολιτικοί.

Την ώρα της εισβολής στο Dayah Hotel, ακούγονταν πυροβολισμοί, ενώ λίγο αργότερα ακούστηκε και μία δεύτερη έκρηξη, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

s2

«Βαριά οπλισμένοι μουτζαχεντίν (μαχητές) επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο και τώρα μάχονται μέσα στο ξενοδοχείο», σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Σομαλίας Andalus, που έχει διασυνδέσεις με την αλ Σαμπάμπ.

S3

Πληροφορίες θέλουν ανάμεσα στους τραυματίες να βρίσκονται και δημοσιογράφοι, ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη.

«Ανταλλαγή πυροβολισμών εξελίσσεται αυτή τη στιγμή», είπε στο Reuters ένας αξιωματικός της αστυνομίας λίγο πριν από την δεύτερη έκρηξη που υποχρέωσε τους δημοσιογράφους και άλλους που βρίσκονταν κοντά στον τόπο της επίθεσης να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. Ορισμένα καταστήματα κοντά στην περιοχή καταστράφηκαν.

S4

Η αλ Σαμπάμπ, η οποία μέχρι το 2011 είχε τον έλεγχο της Μογκαντίσου και του μεγαλύτερου μέρους της Σομαλίας, εξαπολύει συχνά επιθέσεις με βόμβες και όπλα στην πρωτεύουσα και ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από την Δύση κυβέρνηση και να επιβάλει την αυστηρή της ερμηνεία του Ισλάμ.

S5

Τα τελευταία δύο χρόνια, μία εκστρατεία από δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης και σομαλικές δυνάμεις έχει απομακρύνει την οργάνωση από πολλά κομβικά προπύργιά της, αλλά η αλ Σαμπάμπ παραμένει ενεργή επιτιθέμενη από βάσεις της σε επαρχιακές περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ