ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αυστριακοί αισθάνονται ασφάλεια αλλά… ανησυχούν

Οι Αυστριακοί αισθάνονται ασφάλεια αλλά… ανησυχούν
Raza Shaikh/Twitter

Ασφαλείς απέναντι σε εγκλήματα αισθάνονται οι Αυστριακοί στην πλειονότητά τους.

Την ίδια όμως στιγμή φαίνεται να αυξάνονται οι ανησυχίες τους για την εγκληματικότητα, όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική έρευνα του γνωστού Ινστιτούτου Έρευνας της Κοινής Γνώμης IMAS.

Τα αποτελέσματα της έρευνας εμφανίζονται αντιφατικά, καθώς τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν πως αισθάνονται ασφαλείς απέναντι σε εγκλήματα και σε ποινικά αδικήματα, ενώ ταυτόχρονα επίσης τα δύο τρίτα πιστεύουν πως έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, η πλειονότητα των Αυστριακών αισθάνονται ασφαλείς, ωστόσο ο γενικός κίνδυνος από την τρομοκρατία τους οδηγεί σε αυτές τις ανησυχίες τους για αυξανόμενη εγκληματικότητα, ανησυχίες οι οποίες είναι εντονότερες στην περιφέρεια από ό,τι στις πόλεις.

Ένας στους δέκα εμφανίζεται στην έρευνα να μην αισθάνεται καθόλου ασφαλής, κάτι που, όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους της, αντικρούεται από τις επίσημες στατιστικές οι οποίες φέρουν τον δείκτη εγκληματικότητας να παραμένει σταθερός και μάλιστα να μειώνεται ελαφρά.

Στην έρευνα διαπιστώνεται επίσης πως στην ανασφάλεια των πολιτών συμβάλλουν τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους συνδέουν την ανησυχία τους με την σχετική ειδησεογραφία των ΜΜΕ.

Οι περισσότεροι αναφέρουν πως τον μεγαλύτερο φόβο τους προκαλούν οι κρίσεις στην Ευρώπη και πως τα βίντεο και οι ειδήσεις τόσο σε κλασικά μέσα όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρνουν τη βία ακόμη πιο κοντά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ