ΚΟΣΜΟΣ

Περικοπές στο μισθό της Λεπέν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Περικοπές στο μισθό της Λεπέν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
REUTERS/Jacky Naegelen

Η αποζημίωση που λαμβάνει η Μαρίν Λεπέν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα περικοπεί κατά 7.000 ευρώ αφού αψήφησε το αίτημα να επιστρέψει περίπου 300.000 ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποίησε για τον σκοπό που της χορηγήθηκαν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, πλήρωνε με τα χρήματα αυτά δύο υπαλλήλους του κόμματός της την περίοδο 2011-12. Ωστόσο, αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μόνο για τους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών της, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Λεπέν είχε δηλώσει ότι δεν θα "υποκύψει στη δίωξη" που υφίσταται επιστρέφοντας τα χρήματα. Σε μια ανακοίνωση που έστειλε στο πρακτορείο Reuters περιέγραψε το αίτημα των Βρυξελλών ως μια:

Μονομερή απόφαση που έλαβαν οι πολιτικοί (της) αντίπαλοι (...) χωρίς αποδείξεις και χωρίς να περιμένουν την απόφαση των δικαστηρίων.

Οι ευρωπαϊκές Aρχές έδωσαν στη Λεπέν περιθώριο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης για να επιστρέψει τα χρήματα. Αν δεν το κάνει, από την Τετάρτη, ο μηνιαίος μισθός που λαμβάνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα περικοπεί κατά 50%, στα 3.000 ευρώ, ενώ θα χάσει και ορισμένες άλλες παροχές. Συνολικά, κάθε μήνα θα περικόπτονται 7.000 ευρώ από την αποζημίωσή της.

Άλλοι πέντε ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας της Λεπέν, ο Ζαν-Μαρί, είχαν υποστεί περικοπές επειδή δεν επέστρεψαν χρήματα που είχαν σπαταλήσει σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους τους δόθηκαν. Πολλοί ευρωβουλευτές, από άλλες πολιτικές ομάδες, έχουν μπει στο στόχαστρο ερευνών για παρόμοιες υποθέσεις αλλά οι περισσότεροι συμφώνησαν να επιστρέψουν τα χρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ