ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστές προς Τραμπ: Περιμένουμε πιο τρανταχτά επιχειρήματα

Δικαστές προς Τραμπ: Περιμένουμε πιο τρανταχτά επιχειρήματα
Gettty Images/Ideal Images/ Joe Raedle

Ακόμη ένα εμπόδιο συναντά η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματοςΤραμππου απαγορεύει την είσοδο μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ, καθώς και την προσωρινή είσοδο προσφύγων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε αποφασισμένος να κερδίσει αυτή τη «μάχη» και να καταφέρει να θέσει σε εφαρμογή όσα προβλέπει το επίμαχο διάταγμά του για τη μετανάστευση, φαίνεται όμως πως οι δικαστές έχουν άλλη άποψη.

Λίγο μετά το προσωρινό «stop» που έβαλε ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ στο επίμαχο προεδρικό διάταγμα, αλλά και εκείνη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προχώρησε στην άρση της προσωρινής ανάκλησης της βίζας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατηγορηματικά: «Θα κερδίσουμε. Για το καλό της χώρας θα κερδίσουμε». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόταν στην προσφυγή που είχε καταθέσει νωρίτερα το υπουργείο Δικαιοσύνης για ακύρωση της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ που μπλόκαρε προσωρινά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ.

Ωστόσο την Κυριακή, αμερικανικό εφετείο απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να επαναφέρει αμέσως σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ, καθώς και την προσωρινή είσοδο προσφύγων.

trump

Όπως αναφέρει η απόφαση του εφετείου: "Το αίτημα για άμεση επαναφορά τις ισχύος του διατάγματος εν αναμονή της πλήρους εξέτασής της έφεσης κατά της αναστολής της ισχύος του απορρίπτεται".

Οι δικαστές δίνουν τώρα προθεσμία στην κυβέρνηση, έως το απόγευμα της Δευτέρας, να συμπληρώσει στην αίτησή της «σαφή επιχειρήματα», ως προς την αναγκαιότητα της επαναφοράς των μέτρων.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αργά το βράδυ του Σαββάτου προσφυγή για να επανέλθει σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσφύγων, παρόλο που ταξιδιώτες κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να μπουν στη χώρα όσο εξακολουθεί να ισχύει η άρση των απαγορεύσεων αυτών.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες για να ανατρέψει την απόφαση, που έλαβε την Παρασκευή ομοσπονδιακός δικαστής ο οποίος ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση, και προειδοποίησε πως η απόφαση αυτή προκαλεί άμεση βλάβη στο δημόσιο, εμποδίζει την εφαρμογή μιας εκτελεστικής διαταγής και αμφισβητεί την κρίση του προέδρου όσον αφορά την εθνική ασφάλεια.

Το Σάββατο ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστή «γελοία» και για άλλη μια φορά εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα καταφέρει να την ανατρέψει.

Με μια ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον δικαστή και εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητά του να ανατρέψει την απόφαση που μπλοκάρει την εφαρμογή του διατάγματός του.

«Η άποψη αυτού του αποκαλούμενου δικαστή, η οποία ουσιαστικά αφαιρεί την επιβολή του νόμου από τη χώρα μας, είναι γελοία και θα ανατραπεί», γράφει ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί το διάταγμά του, ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε ακόμη στο Twitter:

«Όταν μια χώρα δεν είναι πλέον ικανή να πει ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να μπει και να βγει, ειδικά για λόγους ασφάλειας - μεγάλο πρόβλημα!» και συνεχίζει: «Είναι ενδιαφέρον πως συγκεκριμένες χώρες της Μέσης Ανατολής συμφωνούν με την απαγόρευση. Γνωρίζουν ότι εάν μπουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, τότε είναι θάνατος και καταστροφή»

Διαβάστε επίσης:

Πενς: Ο Τραμπ θα επικρατήσει στη μάχη για το Ανώτατο Δικαστήριο

Περνά στην αντεπίθεση ο Ντόναλντ Τραμπ: Γελοία η απόφαση του δικαστή

Κελιάν Κόνγουεϊ: «Εναλλακτικά γεγονότα» για την υπεράσπιση του Τραμπ

Σουηδή υπουργός ειρωνεύεται τον Τραμπ

ΗΠΑ: Προσωρινό «στοπ» στο διάταγμα Τραμπ για μετανάστευση

Νέο χτύπημα του Τραμπ κατά του Σβαρτσενέγκερ

Μάθιου Μακόναχι: «Ας αγκαλιάσουμε τον Τραμπ»

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ