ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και ELN

Κολομβία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και ELN
REUTERS / STRINGER

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει να δρα στη λατινοαμερικάνικη χώρα, ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης τη λεγόμενη «δημόσια φάση» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεών τους, στο Κίτο του Ισημερινού, με σκοπό να τελειώσει ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στη Λατινική Αμερική, ο απολογισμός του οποίου φθάνει τους 300.000 νεκρούς και αγνοούμενους έπειτα από μισό και πλέον αιώνα και πλέον.

«Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της δημοκρατίας της Κολομβίας και τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης εγκαθίσταται στον Ισημερινό», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της «οικοδέσποινας» των συνομιλιών στην τελετή έναρξης, σε μια ιησουιτική χασιέντα, στο Σανγκολκί, περίπου 30 χλμ. από το Κίτο.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Λατινική Αμερική, γεμάτη ελπίδα, πίστη, χαρά, ειρήνη», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η αντιπροσωπεία των ανταρτών, που χρησιμοποιεί το όνομα χρήστη @ELN_Paz.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης με την μεγαλύτερη οργάνωση των ανταρτών, τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), τον Νοέμβριο, η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας με τον ELN αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν από την πλήρη αποκατάσταση της ειρήνης.

COLOMBIA

Οπως γράφει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος επιβεβαίωσε την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών «με την τελευταία οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας και της ηπείρου». Την Πέμπτη, εκτίμησε ότι με αυτές θα υπάρξει «πλήρης ειρήνη» έπειτα από 52 χρόνια πολέμου.

Η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, που ξεκινάει σήμερα, αναμένεται να διαρκέσει 45 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ