Ακιντζί: Καμία λύση για το Κυπριακό χωρίς στρατιωτική δύναμη στο νησί
Η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί λύση για το Κυπριακό χωρίς εγγυήσεις και στρατιωτική δύναμη στο νησί, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στη Τζουμχουριέτ.
Συγκεκριμένα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε:
Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά σίγουρα πρέπει να παρατήσει την ρητορική "μηδέν στρατός και εγγυήσεις". Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και η τότε συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει ούτε σημείο στίξης ακόμη και 57 χρόνια μετά. Μετά την επιχείρηση του 1974, για πολλά χρόνια λεγόταν ότι υπάρχουν 40.000 στρατιώτες, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί. Αν υπάρξει συμφωνία ούτε εμείς αλλά ούτε και η Τουρκία στοχεύουμε να παραμείνει τέτοιος αριθμός στρατού.
Στη συμφωνία του 1960 ήταν 650 Τούρκοι και 950 Έλληνες στρατιώτες. Ο αριθμός μπορεί να αλλάξει με συμβιβασμό, να είναι και πιο πάνω. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις πρέπει να καταλάβουν οι συνομιλητές μας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ασφάλεια τους πουθενά εκτός από την Τουρκία.
Αναφερόμενος στο εδαφικό είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία και σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόσθεσε ότι «δεν ευσταθούν οι φήμες ότι ξεπουλιέται η Κύπρος και ότι μειώνεται το ποσοστό εδαφών των Τουρκοκυπρίων στο 25%. Ακόμη και στις προτάσεις των Ελληνοκυπρίων δεν είναι κάτω από 28,2%».
Απαντώντας σε ερώτηση για εναλλακτικά σχέδια αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσάρτησης στην Τουρκία: «Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί στην τουρκική εφημερίδα.
Οδηγός στη Θεσσαλονίκη επιχείρησε να χτυπήσει αστυνομικό για να αποφύγει τον έλεγχο - Ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς δίπλωμα
09:49
Αγορές: Ράλι στην Ασία έφερε η εκεχειρία ΗΠΑ και Τραμπ, κέρδη 4% για τον Nikkei - Στα 71.000 δολάρια το bitcoin
09:41
Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν καλώδια από εργοτάξιο του ΟΣΕ και εμβόλισαν περιπολικό για να ξεφύγουν
09:26
Νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ - Σε συναγερμό Σεούλ και Ουάσινγκτον
09:13