ΚΟΣΜΟΣ

O OHE προειδοποιεί για την έλλειψη εμπιστοσύνης στο Κυπριακό

O OHE προειδοποιεί για την έλλειψη εμπιστοσύνης στο Κυπριακό
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντα μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως «το σημαντικό τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων».

Οι «τελευταίες εξελίξεις», για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Άιντα, είναι η απόφαση της κυπριακής Βουλής να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 και οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων που ακολούθησαν, σημειώνει το ΑΠΕ.

Σε ερώτηση, εάν είδε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, βούληση για να αλλάξει η απόφαση της Βουλής, ο κ. Άιντα απάντησε ότι είναι μια καλή ερώτηση, «αλλά στο λάθος άτομο». Ανέφερε ότι και ο ίδιος περιμένει να δει τι θα βγει από την αυριανή συνάντηση των ηγετών, αφού το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης τους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι συναντήσεις των ηγετών είναι σημαντικές, αλλά η αυριανή είναι κρίσιμη. Σημείωσε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο δημιουργικοί και αφοσιωμένοι είναι οι ηγέτες στο να αντιμετωπίσουν τα θέματα που εκκρεμούν, χρειάζεται να έχουν τη στήριξη των δύο κοινοτήτων, που πρέπει να εμπιστεύονται η μια την άλλη.

Ο κ. Άιντα είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία, και υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ξεπεράστηκαν δυσκολίες λέγοντας:

Eπειδή υπήρχε μια γνήσια βούληση στο υψηλότερο επίπεδο για την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, μια δηλωμένη δέσμευση να επικεντρωθούμε στη λύση και όχι στα προβλήματα.

Σημειώνεται πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ζητά την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Την αποστολή της επιστολής ανακοίνωσε ο κ. Ακιντζί ανάρτηση του στο Twitter.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ακιντζί αναφέρει στην επιστολή ότι «αν η απόφαση δεν ακυρωθεί, θα είναι ένα σοβαρό χτύπημα στις προσπάθειες να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο».

Επιπλέον, σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί, είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το ζήτημα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το προσεγγίζει περιφρονητικά και δεν θέλει να καταλάβει τις διαστάσεις του».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά περιμένει ένα βήμα από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη όσον αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας, λέγοντας ότι περιμένει να προετοιμάσει πλέον την κοινότητα του στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ