ΚΟΣΜΟΣ

Ξεσπάθωσε ο Τραμπ κατά των ΜΜΕ και ζήτησε έρευνα για τις διαρροές

Ξεσπάθωσε ο Τραμπ κατά των ΜΜΕ και ζήτησε έρευνα για τις διαρροές
REUTERS/Carlos Barria

Νέα επίθεση στον τύπο εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξής Τύπου του στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους για ψευδείς ειδήσεις και ανεντιμότητα

«Πολλοί δημοσιογράφοι της χώρας δεν σας λένε την αλήθεια», δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους Αμερικανούς και τόνισε πως «ο Τύπος έχει γίνει τόσο ανέντιμος που εάν δεν μιλήσουμε για αυτό, δεν θα προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στον αμερικανικό λαό».

Ο πλανητάρχης έδωσε έμφαση στο αυξημένο επίπεδο « της ατιμίας (των ΜΜΕ)», που σύμφωνα με τον ίδιο «είναι εκτός ελέγχου» και παράλληλα διέψευσε τις επαφές της ομάδας του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, αλλά και τις συζητήσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, με ρώσο διπλωμάτη.

«Πρόκειται για ψευδείς πληροφορίες» κατήγγειλε ο Τραμπ. «Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε για τη Ρωσία, είναι ψευδείς οι πληροφορίες, κατασκευασμένες προκειμένου να ανταμειφθούν οι Δημοκρατικοί για την ήττα που υπέστησαν και ο Τύπος που παίζει το παιχνίδι» συμπλήρωσε, υπερασπιζόμενος τους πρώην του συμβούλους.

Η υπόθεση Μάικλ Φλιν

Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει το ζήτημα των «εγκληματικών διαρροών», που οδήγησαν στην παραίτηση του Μάικλ Φλιν.

Αυτές οι διαρροές «αποτελούν έργο προσώπων εντός των υπηρεσιών και πιστεύω ότι θα δείτε πως αυτό θα σταματήσει καθώς τώρα οι δικοί μας άνθρωποι έχουν αναλάβει καθήκοντα» υπογράμμισε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο ίδιος δεν είχε δώσει εντολή στον Φλιν για επαφές σχετικά με τις ρωσικές κυρώσεις, όπως αυτές είχαν οριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως θα το έκανε στο μέλλον.

trump1

(REUTERS/Kevin Lamarque)

«Ο Φλιν έκανε απλά την δουλειά του και συμφωνούσα μαζί του».

Ακόμη δήλωσε πως τα δημοσιεύματα των μέσων για τις σχέσεις της κυβέρνησης του με τη Ρωσία, έχουν καταστήσει δύσκολη μια συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κρεμλίνου για την εκτόνωση της μεταξύ τους έντασης.

Νέος υπουργός Εργασίας ο λατινοαμερικάνος, Αλεξάντερ Ακόστα

Στα πλαίσια της συνέντευξηε Τύπου ο πρόεδρος παρουσίασε τον Αλεξάντερ Ακόστα, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων, ως τον νέο υπουργό Εργασίας. Εάν ο διορισμός του εγκριθεί θα γίνει το πρώτο μέλος της κυβέρνησης Τραμπ με λατινοαμερικάνικη καταγωγή.

Ο πρηγούμενος υποψήφιος Άντριου Πάζντερ απέσυρε την υποψηφιότητά του για τον θώκο. Ο διορισμός που ήθελε να κάνει ο Τραμπ αρχικά κατέστη αδύνατος μετά τις αποκαλύψεις για την προσωπική ζωή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μιας αλυσίδας φαστ-φουντ.

Ο Ακόστα «έχει πτυχίο από τη νομική σχολή του Χάρβαρντ. Σούπερ φοιτητής (...) Είχε μια θαυμάσια καριέρα», υποστήριξε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Μόλις συζητήσαμε και θεωρώ ότι θα είναι ένας φοβερός υπουργός Εργασίας», πρόσθεσε.

Γεννημένος το 1966 στο Μαϊάμι, είναι σήμερα πρύτανης της σχολής νομικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντας στην πόλη αυτή των νότιων ΗΠΑ.

Είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Century Bank, ενός τραπεζικού ιδρύματος που εδρεύει στη Φλόριντα και προσφέρει δάνεια ιδίως σε μέλη της κοινότητας των ισπανόφωνων. Το Hispanic Business Magazine τον έχει συμπεριλάβει δύο φορές στον κατάλογο των 50 προσώπων λατινοαμερικάνικης καταγωγής με «τη μεγαλύτερη επιρροή» στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Miami Herald, ο Ακόστα είναι ο μοναχογιός μιας οικογένειας μεταναστών από την Κούβα.

Είχε υπηρετήσει επί των ημερών του Τζορτζ Ου. Μπους στο αξίωμα του υφυπουργού Δικαιοσύνης αρμόδιου για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα, όταν είχε την ευθύνη για ζητήματα που αφορούν τις φυλετικές σχέσεις και τη θρησκεία στις ΗΠΑ. Χρημάτισε επίσης εισαγγελέας στη Φλόριντα και με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στις έρευνες σε βάρος του λομπίστα Τζακ Αμπράμοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ