ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ντ.Τραμπ κάνει τα πρώτα βήματα της προεκλογικής κούρσας του... 2020 (pics)

ΗΠΑ: Ο Ντ.Τραμπ κάνει τα πρώτα βήματα της προεκλογικής κούρσας του... 2020 (pics)
REUTERS/Kevin Lamarque

Έχοντας συμπληρώσει μόλις έναν μήνα στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, «επέστρεψε» στις... προεκλογικές συγκεντρώσεις, εξαπολύοντας για άλλη μια φορά επίθεση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και αναφερόμενος στο έργο που έχει κάνει στο διάστημα της παρουσίας του στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος μετέβη με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One στο Ορλάντο για να μιλήσει σε μια συγκέντρωση οπαδών του, μέσα σε φιλική και οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Η συγκέντρωση έγινε σ' ένα υπόστεγο γεμάτο με χιλιάδες ανθρώπους και ο πρόεδρος φάνηκε να απολαμβάνει την παρουσία του ανάμεσα στο πλήθος. Απαρίθμησε υποσχέσεις τις οποίες τήρησε, μεταξύ των οποίων η έναρξη της διαδικασίας της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, η απέλαση «κακών ανθρώπων» και η αποχώρηση της χώρας από μια εμπορική συμφωνία με ασιατικές χώρες.

«Η ζωή είναι μια καμπάνια. Το να κάνουμε τη χώρα μας σπουδαία και πάλι είναι μια καμπάνια», είπε στους δημοσιογράφους επί του Air Force One πριν από τη συγκέντρωση, όταν ερωτήθηκε για τις επικρίσεις ότι αρχίζει από τώρα προεκλογική καμπάνια.

trump 4

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Η συγκέντρωση σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα πρώιμη έναρξη της κούρσας του 2020 για τον Λευκό Οίκο, επισημαίνει το Ρόιτερς. Ο Τραμπ υπέβαλε στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή τα έγγραφα της υποψηφιότητας για την επανεκλογή του πέντε ώρες μετά την ορκωμοσία του ως προέδρου στις 20 Ιανουαρίου. Δεν έχει αντίπαλο και δεν υπάρχουν ακόμη ούτε καν Δημοκρατικοί που να διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα του κόμματός τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στο πλήθος ότι θέλει να τους μιλήσει χωρίς το φίλτρο των «ψευδών ειδήσεων», για τις οποίες κατηγορεί τους δημοσιογράφους και τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς που καλύπτουν τη δράση του.

«Βρίσκομαι εδώ επειδή θέλω να είμαι ανάμεσα στους φίλους μου και ανάμεσα στον λαό», δήλωσε. «Δεν θα επιτρέψουμε στις πλαστές ειδήσεις να μας πούνε τι θα κάνουμε, πώς θα ζήσουμε ή τι να πιστέψουμε».

trump 3

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Μέλη του κοινού εξέφρασαν ενθουσιασμό για τις επιδόσεις του Τραμπ στην προεδρία.

«Θέλω να ξέρει ότι τον υποστηρίζουμε», είπε η 33χρονη νοσηλεύτρια Καρμέλα Ροσλό που συμμετείχε στη συγκέντρωση του Τραμπ. «Όλοι στρέφονται εναντίον του και θέλω να ξέρει πως νοιαζόμαστε για όλη τη σκληρή δουλειά που κάνει, επειδή μοιάζει σαν όλοι να του επιτίθενται», πρόσθεσε.

Ο Τζιν Χάμπερ, 47 ετών, πωλητής αυτοκινήτων από το Δυτικό Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, περίμενε στην ουρά από τις 4 το πρωί για να δει τον Τραμπ. «Ο ενθουσιασμός του και η αγάπη που δείχνει σε μας, τον λαό, αυτά είναι που με κάνουν κάθε μέρα να είμαι και πιο κοντά του», είπε ο Χάμπερ.

trump 2

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Τραμπ επέτρεψε στον Χάμπερ να ανέβει στο βήμα μαζί του στη διάρκεια της συγκέντρωσης και να απευθυνθεί στο πλήθος. Αργότερα παραδέχθηκε πως αυτό που έκανε πιθανόν να μην ευχαρίστησε τη Μυστική Υπηρεσία.

Σε ένα σημείο, ο Τραμπ διάβασε επίσης δυνατά τον ομοσπονδιακό νόμο στον οποίο αφορά το αντιμεταναστευτικό εκτελεστικό διάταγμά του, ενώ επέκρινε και πάλι το εφετείο που μπλόκαρε την εφαρμογή το διατάγματος.

trump 5

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Υποσχέθηκε ότι η έκδοση ενός αναθεωρημένου διατάγματος είναι ζήτημα ημερών. «Δεν παραιτούμαστε», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν παραιτούμαστε ποτέ».

Ο Τραμπ επέκρινε επίσης έντονα τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας επειδή καθυστερούν την επικύρωση των διορισμών των υπουργών του. «Κάνουν κάτι που βλάπτει τον αμερικανικό λαό», υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ