ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο εδώλιο 47 άτομα για την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν (pics)

Τουρκία: Στο εδώλιο 47 άτομα για την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν (pics)
REUTERS/Kenan Gurbuz

Σε εξέλιξη είναι από σήμερα, Δευτέρα, η δίκη 47 προσώπων που κατηγορούνται πως επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ξενοδοχείο στην τουρκική ακτή του Αιγαίου.

Η απόπειρα της δολοφονίας Ερντογάν έγινε κατά την διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Το δικαστήριο συνδυάζει στην Μούγλα, δυτικά της Τουρκίας.

Οι 44 εκ των 47 κατηγορημένων που έχουν καθίσει στο εδώλιο, είναι προφυλακισμένοι, ενώ οι άλλοι τρεις καταζητούνται και δικάζονται ερήμην.

Οι κατηγορούμενοι, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν κοστούμι και γραβάτα, οδηγήθηκαν στο δικαστήριο από τις δυνάμεις ασφαλείας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και υπό τις αποδοκιμασίες των παρισταμένων, διαπίστωσαν επιτόπου δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

tourkia1

(REUTERS/Kenan Gurbuz)

Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε διακοπές με την οικογένειά του στο θέρετρο Μαρμαρίς, στην επαρχία της Μούγλα, όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πραξικοπηματίες κομάντο μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο και πραγματοποίησαν έφοδο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο βρισκόταν.

«Αν έμενα εκεί άλλα 10 ή 15 λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή συλληφθεί», είχε διαβεβαιώσει ο Ερντογάν στις 18 Ιουλίου, σε συνέντευξή του στο CNN.

Δύο αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια του προέδρου στο ξενοδοχείο σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε η ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

2017 02 20T102534Z 1601195343 RC11C91751D0 RTRMADP 3 TURKEY SECURITY ERDOGAN TRIAL

(Υποστηρικτές του Ερντογάν έξω από το δικαστήριο/REUTERS/Kenan Gurbuz)

Η εισαγγελία έχει ζητήσει πολλές ποινές ισοβίων για καθέναν από τους κατηγορουμένους, 37 από τους οποίος είναι ύποπτοι ότι τους είχε ανατεθεί η εκτέλεση του σχεδίου.

Διαβάστε επίσης:

H δικαιολογία του Τούρκου πρωθυπουργού για τις διώξεις μετά το πραξικόπημα

Επιμένει η Άγκυρα: Παραδώστε τους 8 αξιωματικούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ