ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Πυρά εναντίον της αυτοκινητοπομπής του πρωθυπουργού Σάρατζ

Λιβύη: Πυρά εναντίον της αυτοκινητοπομπής του πρωθυπουργού Σάρατζ
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Στόχος πυρών έγινε τη Δευτέρα η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού της Λιβύης και επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), του Φάγεζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, δήλωσαν εκπρόσωποι της ΚΕΕ και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αθηναϊκού πρακτορείου, σύγχυση επικρατεί για το αν υπήρξαν τραυματίες από τους πυροβολισμούς, καθώς σύμφωνα με τον πρώτο εκπρόσωπο, δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ σύμφωνα με τον δεύτερο, τραυματίστηκαν δύο φρουροί.

«Η αυτοκινητοπομπή του επικεφαλής της ΚΕΕ Φάγεζ αλ Σάρατζ και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αμπντελραχμάν ελ Σουέχλι δέχθηκε πυρά καθώς διερχόταν από ένα σημείο κοντά στην περιοχή Αμπού Σλιμ στην Τρίπολη. Όλα τα οχήματα της αυτοκινητοπομπής ήταν θωρακισμένα. Δεν υπήρξαν τραυματίες», διαβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΚΕΕ, ο Άσραφ αλ Θούλθι, προσθέτοντας πως θα ξεκινήσει έρευνα για το επεισόδιο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μοχάμεντ Σάλεμ διευκρίνισε ότι η αυτοκινητοπομπή έγινε στόχος «σφοδρών πυρών» από μια ομάδα ενόπλων σε ένα κτίριο κοντά στην έδρα του θεσμού. Δύο φρουροί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Σάλεμ.

Η Λιβύη, μια χώρα με πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα, συνεχίζει να σπαράσσεται από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες ένοπλες ομάδες και φυλές μετά την ανατροπή το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν η καθεμιά για λογαριασμό της την εξουσία: από τη μια, η ΚΕΕ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη, κι από την άλλη, η αντίπαλη κυβέρνηση που ελέγχει μεγάλο μέρος της ανατολικής Λιβύης κι υποστηρίζεται από το εκλεγμένο κοινοβούλιο του Τομπρούκ.

Όμως στην πρωτεύουσα, όπου ο πρωθυπουργός Φάρατζ ακόμη δεν καταφέρνει να εδραιώσει πλήρως την εξουσία του, ένας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, ο Χαλίφα Γουέιλ, ο οποίος απομακρύνθηκε τον Απρίλιο αφού σχηματίστηκε η ΚΕΕ, συνεχίζει να τον αψηφά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ