ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτοι ύποπτοι στα χέρια των αρχών ασφαλείας σε Γαλλία και Βέλγιο

Οι πρώτοι ύποπτοι στα χέρια των αρχών ασφαλείας σε Γαλλία και Βέλγιο
REUTERS/Eric Vidal

Θέτοντας υπό κράτηση τους πρώτους υπόπτους οι γαλλικές και βελγικές αρχές ξεκίνησαν το Σάββατο να αναζητούν την άκρη του νήματος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 120 άνθρωπους.

Στο Βέλγιο, επιδρομές της αστυνομίας έγιναν στο προάστιο Μολενμπέκ τις οποίες φαίνεται πως πυροδότησε ένα ενοικιασμένο από τις Βρυξέλλες αυτοκίνητο που βρέθηκε κοντά σε ένα από τα σημεία των επιθέσεων στο Παρίσι.

Ένα αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής εναντίον δύο εστιατορίων στο ανατολικό Παρίσι, βρέθηκε στο Μοντρέιγ, στα ανατολικά προάστια του Παρισιού, ανακοίνωσαν σήμερα αστυνομικές πηγές.

Οι επιδρομές σημειώθηκαν σε τρία σπίτια στο Μολενμπέκ, σύμφωνα με δυτική πηγή υπηρεσιών πληροφοριών.

Τουλάχιστον μια από τις επιδρομές συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται σε επαφή με τις υπηρεσίες πληροφοριών σε Γαλλία και Βέλγιο, ενώ οι υπόλοιπες σχετίζονται με άτομα που είναι γνωστά στις βελγικές μυστικές υπηρεσίες.

Η πηγή διαβεβαιώνει παράλληλα ότι μερικοί από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι ήταν γνωστοί στις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα, παράλληλα, με το BFMTV ο πατέρας και ο αδελφός ενός εκ των δραστών κρατούνται ενώ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι οι δυο άντρες τέθηκαν υπό κράτηση αφότου η αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια τους, 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού.

Ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας των επιθέσεων της Παρασκευής ταυτοποιήθηκε πως είναι ο Ίσμαελ Ομάρ Μοστεφάι, σύμφωνα με το μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, Ζαν Πιέρ Ζορζ.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η βελγική κυβέρνηση ενημέρωσε ότι το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε από 2 σε 3, την ύψιστη βαθμίδα, για τα γεγονότα στα οποία μετέχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων, όπως οι αθλητικές συναντήσεις ή οι επίσημες εκδηλώσεις.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το FBI αποστέλει ομάδα ειδικών πρακτόρων στο Παρίσι για να βοηθήσουν στην έρευνα.

Σύμφωνα, πάντως, με Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το CBS, το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε πλάι στη σορό ενός βομβιστή-καμικάζι στο Παρίσι ενδέχεται να είναι πλαστό.

Σταμάτησαν ύποπτο άντρα στα σύνορα

Άντρας ο οποίος νοίκιασε ένα αυτοκίνητο Polo το οποίο και χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες στο θέατρο Bataclan αναχαιτίστηκε στα σύνορα με το Βέλγιο, ανέφερε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολίνς.

Ο άντρας οδηγούσε διαφορετικό όχημα όταν πιάστηκε ενώ πρόκειται για Γάλλο υπήκοο που ζει στο Βέλγιο και συνοδευόταν από δυο άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Ένας από τους τρομοκράτες που πέθανε στο Παρίσι ταυτοποιήθηκε ως ένας 29χρονος Γάλλος από την Κουρκουρόν, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας ενώ ο συγκεκριμένος φαίνεται ότι ενεπλάκη στην επίθεση στο θέατρο αλλά και ότι είχε ποινικό παρελθόν έχοντας ριζοσπαστικοποιηθεί το 2010 χωρίς ωστόσο να έχει κατηγορηθεί ποτέ για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο συγκεκριμένος δράστης ταυτοποιήθηκε μέσω δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς, τόνισαν το Σάββατο ότι οι επιθέσεις φαίνεται ότι σημειώθηκαν κατόπιν συνεργασίας τριών ομάδων των τζιχαντιστών.

Συγκίνηση για τα θύματα, αλληλεγγύη αλλά και φόβος

Τουλάχιστον ένας Αμερικανός συγκαταλέγεται στα θύματα των επιθέσεων, επιβεβαιώνουν οι αρχές. Πρόκειται για την 23χρονη Νοχέμι Γκονζάλες από το Ελ Μόντε της Καλιφόρνια που σπούδαζε σχέδιο για ένα εξάμηνο στο Παρίσι ούσα εγγεγραμμένη στο California State University.

Επίσης, τρεις υπήκοοι της Χιλής έχασαν τη ζωή τους, όπως και άλλοι δυο από το Βέλγιο, δυο από το Μεξικό, δυο από την Ισπανία, ένας από την Πορτογαλία, ένας από τη Μεγάλη Βρετανία και πολλοί Γάλλοι πολίτες. Άλλες χώρες των οποίων υπήκοοι σκοτώθηκαν δεν έχουν ακόμα ταυτοποιήσει τους ανθρώπους τους.

Όπως μεταδίδει το CNN, στους δρόμους του Παρισιού ξεχειλίζει η στήριξη και η αλληλεγγύη αλλά αυτό δεν έχει μετουσιωθεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις κυρίως εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί και των περιορισμών στην κίνηση που επιφέρει.

"Υπάρχει περισσότερη θλίψη και ενδεχομένως περισσότερος φόβος", είπε ο αντιδήμαρχος Παρισιού, Πάτρικ Κλούγκμαν στην Κριστιάν Αμανπούρ. Και πρόσθεσε: "Δεν ξέρουμε ακόμα εάν αυτός ο τρόμος έχει περάσει ή όχι. Και από καιρού εις καιρόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχεις περισσότερες ιστορίες -η πλειοψηφία των οποίων είναι ψεύτικες- αλλά δείχνουν πόσο ανησυχία υπάρχει".

Το αίσθημα αλληλεγγύης στη γαλλική πρωτεύουσα φάνηκε από τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία όταν οι Παριζιάνοι χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσκαλέσουν στα σπίτια τους όσους είχαν ανάγκη.