ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα στην Ουάσινγκτον για την… αύξηση των αμυντικών δαπανών

Κόντρα στην Ουάσινγκτον για την… αύξηση των αμυντικών δαπανών
REUTERS/Yuri Gripas

Στο επίκεντρο νέας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, βρίσκεται η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ στα 603 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη μείωση άλλων δαπανών, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των αμερικανικών αμυντικών δαπανών, θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή προγραμμάτων που υλοποιούνται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπως, η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η παιδεία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που έχει αρμοδιότητα στον προϋπολογισμό που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει “την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια ή 10%. Από την άλλη μεριά, το ποσοστό αυτό βρίσκεται εντός του πλαφόν ποσοστιαίας αύξησης που εφαρμόζει το Κογκρέσο από το 2011. Όπως υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, η καθαρή αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών του Πενταγώνου, θα είναι στο 3% έναντι των 584 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό, μέχρι το κλείσιμο του τελευταίου οικονομικού έτους, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.

Υπό τη λογική αυτή, η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα είναι λίγο μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό του 2,5%, που έχουν σήμερα οι ΗΠΑ.

Την υποστήριξή του προς την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν που ηγείται της επιτροπής αμυντικών θεμάτων στη Γερουσία, τονίζοντας: “Ο πρόεδρος Τραμπ έχει την πρόθεση να καταθέσει έναν αμυντικό προϋπολογισμό ο οποίος είναι αυξημένος μόλις κατά 3% από τον αμυντικό προϋπολογισμό του Μπαράκ Ομπάμα, που άφησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ μείωσε το αριθμητικό μέγεθος τους, με συνέπεια να είναι ανέτοιμες ν' αντιμετωπίσουν τις απειλές κατά της εθνικής μας, ασφάλειας.”

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα ισοσκελιστεί, με τη μείωση του ίδιου ποσοστού δαπανών από μη-αμυντικές δαπάνες. Στη μείωση αυτή, συμπεριλαμβάνεται και η σημαντική μείωση της βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν έχει τον τελικό λόγο στον καθορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών. Το σχέδιο του για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, εντάσσεται στη συνολική πρόταση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού προς το Κογκρέσο, την οποία θα υποβάλει η αμερικανική κυβέρνηση. Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την απόλυτη πολιτική πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και των μελών του Κογκρέσου μπορεί να διαρκέσουν για μήνες.

Ο Μακέιν, από την πλευρά του δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει για έναν προϋπολογισμό με ελάχιστες αμυντικές δαπάνες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών στο Λευκό Οίκο ότι η πρόταση του για το νέο προϋπολογισμό των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνει μία “ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των δυνατοτήτων της αμερικανικής αμυντικής μηχανής.”

Παράλληλα, ο Τραμπ τόνισε ότι η πρόταση του αποτελεί “αξιοσημείωτη εξέλιξη” που θα στείλει ένα μήνυμα “αμερικανικής ισχύος, ασφάλειας κι αποφασιστικότητας” σε άλλες χώρες.

Ένας αξιωματούχος που έχει γνώση της πρότασης αύξησης των αμυντικών δαπανών του Τραμπ είπε ότι αυτή περιλαμβάνει περισσότερα κονδύλια για την κατασκευή πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και την οργάνωση “μιας αποφασιστικής αμυντικής παρουσίας σε θαλάσσιες οδούς στρατηγικής σημασίας, αλλά και σημεία ελέγχου των θαλάσσιων εμπορικών διαδρόμων όπως, τα Στενά του Χορμούζ, αλλά και η Νότια Σινική Θάλασσα.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν και της Κίνας, καθώς η Ουάσιγκτον διαθέτει τις καλύτερες εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, ενώ έχει τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες σε διεθνές επίπεδο, με ποσοστό που αγγίζει το 1/6 του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Ο Τραμπ έχει εξαγγείλει την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών ενεργού υπηρεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στις 540.000, από το σημερινό επίπεδο των 480.000 στρατιωτών. Την αύξηση του αριθμού των Αμερικανών πεζοναυτών στο επίπεδο των αμυντικών σχηματισμών από 23 τάγματα που είναι σήμερα σε 36, που σημαίνει 10.000 περισσότερους πεζοναύτες. Την ενίσχυση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ώστε να έχει σε υπηρεσία 350 πλοία και υποβρύχια έναντι των 276 που διαθέτει σήμερα, αλλά και την αύξηση του αριθμού των μαχητικών αεροσκαφών της τακτικής αεροπορίας από 1.100 που είναι σήμερα, σε 1.200.

Σημειώνεται ότι, η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει πως θα αξιοποιήσει τα νέα οπλικά συστήματα, αλλά και την αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού. Από την άλλη μεριά, κατά τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας αρκετές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Παράλληλα, ο Τραμπ, έχει εξαγγείλει την ενίσχυση της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά και των ηλεκτρονικών δυνατοτήτων που υπάρχουν κατά των ηλεκτρονικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια συνέντευξης του στο Reuters, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “έχουν μείνει πίσω στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο,” ενώ διαβεβαίωσε ότι “θα βρεθούν και πάλι στην κορυφή των εξελίξεων,” μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ