ΚΟΣΜΟΣ

Έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου των ωοθηκών με μια αιματολογική εξέταση

Έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου των ωοθηκών με μια αιματολογική εξέταση
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Τη δυνατότητα να εντοπίζουν νωρίς τους όγκους θα έχουν οι γυναίκες που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, πραγματοποιώντας μια απλή αιματολογική εξέταση.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου, αναγκάζονταν να αφαιρέσουν τις ωοθήκες και τις φαλοπιανές σάλπιγγές τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία προληπτική εξέταση για το νόσημα.

Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 4.348 γυναίκες στη Βρετανία που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, ο έγκαιρος εντοπισμός των καρκίνων βοήθησε στην πληρέστερη ίασή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η μελέτη κατέγραψε τα επίπεδα ενός χημικού που ονομάζεται CA125 στο αίμα των γυναικών. Οι γιατροί έλεγχαν τρεις φορές το χρόνο, αν τα επίπεδα του χημικού, που παράγεται από τις ωοθήκες των γυναικών, παρουσίαζαν αύξηση, κάτι το οποίο αποτελεί ένδειξη της εμφάνισης καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ανιχνεύθηκαν 19 καρκίνοι, όλοι σε πρώιμο στάδιο. Την επόμενη πενταετία διαγνώστηκαν ακόμη 18 καρκίνοι, αλλά μόνο ο ένας ήταν σε πρώιμο στάδιο.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι επί του παρόντος δεν είναι βέβαιο ότι η τακτική δειγματοληπτική εξέταση θα βοηθήσει στη διάσωση περισσότερων ζωών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ