ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Έρευνα σε βάρος του πατέρα του Ματέο Ρέντσι για σκάνδαλο διαφθοράς

Ιταλία: Έρευνα σε βάρος του πατέρα του Ματέο Ρέντσι για σκάνδαλο διαφθοράς
REUTERS/ Alessandro Bianchi

Έρευνα σε βάρος του Τιτσιάνο Ρέντσι, πατέρα του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή του σε αθέμιτη άσκηση επιρροής διεξάγουν οι Ιταλοί εισαγγελείς.

Παράλληλα, συνελήφθη την Τετάρτη ο Ναπολιτάνος επιχειρηματίας Αλφρέντο Ρομέο για υπόθεση διαφθοράς, η οποία σχετίζεται με προμήθειες και εργολαβίες του ιταλικού δημοσίου. Όπως αναφέρει ο Τύπος, η ιταλική δικαιοσύνη κατέσχεσε από τον Ρομέο και 100.000 ευρώ σε ρευστό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, o Ρομέο φέρεται να δωροδόκησε ιθύνοντες του ιταλικού δημοσίου προκειμένου να εξασφαλίσει απόρρητα στοιχεία σχετικά με τις λεπτομέρειες μειοδοτικών διαγωνισμών.

Όλα ξεκίνησαν από έρευνα που εντόπισε πρακτικές διαφθοράς σε προμήθειες του νοσοκομείου Καρνταρέλι της Nάπολης, με πιθανή παρείσδυση συμφερόντων της τοπικής μαφίας, της Καμόρα, αναφέρει η Il Fatto. Οι εισαγγελείς, όμως, ασχολούνται και με έναν μεγαλύτερο διαγωνισμό, για την εργολαβία που κάλυπτε την καθαριότητα και διαχείριση του συνόλου των κτιρίων της ιταλικής δημόσιας διοίκησης, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η έρευνα σε βάρος του Τιτσιάνο Ρέντσι, φέρεται να σχετίζεται με επιχειρηματία του φαρμακευτικού τομέα, συνδεδεμένο με τον Αλφρέντο Ρομέο, ο οποίος ήθελε να εξασφαλίσει κρατικές εργολαβίες. Τόσο ο Τιτσιάνο Ρέντσι όσο και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός έχουν δηλώσει βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να διαπιστωθεί καμία αξιόποινη πράξη.

Σε σχέση με την όλη υπόθεση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, στην Ρώμη διεξάγεται έρευνα και σε βάρος του υπουργού Αθλητισμού Λούκα Λότι, πρώην υφυπουργού παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ