ΚΟΣΜΟΣ

H Ευρώπη απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για τη βίζα

H Ευρώπη απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για τη βίζα
REUTERS/Yves Herman

Σε μία περίοδο που οι σχέσεις Ευρώπης Αμερικής περνούν κρίση, έπειτα και από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι ευρωβουλευτές τραβούν το σχοινί και απαιτούν βίζα για τους αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να αναθεωρήσει γρήγορα την εξαίρεση των Αμερικανών από την υποχρέωση να έχουν θεώρηση εισόδου για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Αφορμή στάθηκε η άρνηση της Ουάσινγκτον να πράξει το ίδιο για τους πολίτες πέντε ευρωπαϊκών χωρών, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι εξακολουθούν να πρέπει να ζητούν θεώρηση εισόδου (βίζα) για τις μικρής διάρκειας διαμονές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι νομικά υποχρεωμένη να λάβει μέτρα με στόχο την προσωρινή επαναφορά της υποχρέωσης των πολιτών των ΗΠΑ για θεώρηση εισόδου, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον αρνείται να παράσχει πρόσβαση στην επικράτειά της χωρίς θεώρηση εισόδου στους πολίτες πέντε χωρών της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωκοινοβούλιο.

2017 03 02T113923Z 31393708 RC1CBB22B1B0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION LEPEN EU

(Πηγή: REUTERS/Yves Herman)

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υιοθέτησε στη διάρκεια ψηφοφορίας δι' ανατάσεως της χειρός, μη υποχρεωτική απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή, ζητώντας από την Επιτροπή να δράσει «μέσα σε δύο μήνες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν επιβάλλει υποχρέωση θεώρησης εισόδου στους Αμερικανούς που έρχονται στην ΕΕ για λιγότερο από τρεις μήνες, ζητεί από το 2014 να κάνει το ίδιο και η Ουάσινγκτον για τους περισσότερους από 500 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ